У оквиру одржавања Свесрпског сабора у Београду Зрењанин посетила делегација братског града Лакташа - потписан и споразум о сарадњи у области културе 

У оквиру одржавања Првог свесрпског сабора у Београду "Један народ, један сабор - Србија и Српска", у посети граду Зрењанину боравила је делегација братског града Лакташи из Републике Српске. Предвођену градоначелником Мирославом Бојићем, председником Скупштине града Сашом Поповићем и потпредседником Скупштине града Срђаном Благојевићем, делегацију Лакташа угостио је градоначелник Симо Салапура са сарадницима. Потписан је и један споразум о сарадњи, а након тога одржана је и трибина под називом “Књижевност и национално питање у српском етничком простору”, у Барокној сали Градске куће. 
 
 
 
 
 
Градоначелник је госте дочекао у свом кабинету, заједно са замеником Сашом Сантовцем, председником Скупштине града Чедомиром Јањићем, замеником председника Оливером Митровићем, помоћницама градоначелника Снежаном Вучуревић и Маријом Дамјановић и чланом Градског већа Сашом Кандићем.   
 
Градоначелници Салапура и Бојић потписали су Споразум о сарадњи у области културе, а у циљу реализације активности везаних за Пројекат “Зрењанин престоница културе Србије 2025”. Град Лакташи позван је да, својим културним програмима, допринесе реализацији пројекта, те да се одазива позивима града Зрењанина за учешће у одређеним манифестацијама и дешавањима, планираним током наредне године у нашем граду.
 
 
 
 
 
Подсећамо, град Зрењанин и тада општина Лакташи су 11. априла 2008. године потписали Повељу о братимљењу којом су потврдили пријатељство и сарадњу, у циљу развијања дуготрајних веза између грађана Зрењанина и Лакташа. Сарадња је успостављена кроз различите видове и пројекте, а овим споразумом ће бити настављена и током наредне године, када ће Зрењанин носити титулу Националне престонице културе. 
 
Градоначелник Салапура изразио је задовољство због данашње посете и могућности за додатно унапређење сарадње са братским Лакташима, овога пута у области културе.
"Поред ових споразума и протокола с нашим братским градовима, оно што нас додатно повезује са нашим народом у Републици Српској јесу те нераскидиве људске, родбинске, привредне и то траје, јер осим Лакташа градови с којима на различите начине сарађујемо су и Требиње, Бијељина, Вишеград, Билећа, тако да мислим да смо кроз данашњу посету сарадњу подигли на још виши ниво и промовисали је, када су у питању наши капацитети у области културе, а оно што могу да понуде Лакташи јесте привредна сарадња и размена одређених искустава, јер су Лакташи на водећем месту у Републици Српској, када се говори о инвестицијама", казао је градоначелник. 
 
 
 
 
 
Рекао је још да, осим протоколарних посета које имамо, када се обележавају значајни датуми у оба града или организују неки велики градски догађаји, ово сада је додатни ниво сарадње.
"Такође и додатни ниво солидарности, јединства српског народа, Дрина није река која нас дели, већ река која нас спаја и то ће тако бити довека", поручио је градоначелник Салапура. 
 
Градоначелник Лакташа Бојић истакао је да се приликом сваког доласка у Зрењанин, у Републику Србију, осећа као у Лакташима.
"То нам чини част и задовољство, кад год треба да се видимо с нашим пријатељима, градоначелником Салапуром, његовим сарадницима, али оно што је битније, да размењујемо многа искуства, када су у питању култура, спорт, туризам и многе друге области. Сигурно је да из наше сарадње увек можемо многе ствари да унапредимо у нашим локалним самоуправама. Част нам је и што смо, због сабора јединства и заједништва који се данас организује у Републици Србији, дан започели управо у Зрењанину. За наредну годину, када ће Зрењанин бити престоница културе Србије, ми ћемо понудити одређене садржаје и надам се, дати свој допринос тим битним дешавањима у граду Зрењанину", казао је Бојић. 
 
 
 
 
На трибини под називом “Књижевност и национално питање у српском етничком простору” као гост је учествовао Драгољуб Којчић, политички филозоф, док је модератор био Милан Бјелогрлић, публициста и председник Друштва пријатеља Матице српске у Зрењанину. Марија Алексић је на почетку отпевала композицију “Востани Сербије”. Трибина је одржана у препуној Барокној сали Градске куће, уз присуство представника локалне самоуправе, градских установа и институција и наравно, гостију из Републике Српске, који су поздрављени дугим и топлим аплаузом.   
 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7512/Laktasi_poseta_i_tribina_0.jpg