Архитектонски факултет у Београду учествује у реализацији пројекта “Зрењанин престоница културе Србије 2025” - потписан Споразум о сарадњи

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура и декан Архитектонског факултета у Београду проф. арх. Владимир Лојаница потписали су данас у Градској кући Споразум о сарадњи између Града Зрењанина и Архитектонског факултета на реализацији пројекта “Зрењанин престоница културе Србије 2025”.

Потписивању су поред сарадника градоначелника присуствовали и саветник на пројекту и др Дарко Полић, координатор пројекта “Зрењанин престоница културе Србије 2025”, као и др Александра Ђукић, редовни професор Архитектонског факултета у Београду.

 

 

Потписивању Споразума о сарадњи претходио је недавно одржан састанак у кабинету градоначелника, на ком су истакнуте смернице споразума и договорени оквири сарадње.
- Истакао бих част и задовољство што је Зрењанин од 2025. године национална престоница културе и верујем да ће сви културни догађаји у нашем граду и наш град бити епицентар културних дешавања тада у Србији, а верујем и шире. Желећи да употпунимо културну делатност и понуду у нашем граду, данас смо потписали први уговор са нашим партнерима, Архитектонским факултетом у склопу кога ћемо, наравно заједнички, радити на испољавању још бољег културног идентитета и детаља у граду, пре свега у ужем центру нашег града који смо назвали „урбани џепови“ и веома ми је драго да можемо да са оваквом реномираном установом имамо да имамо сарадњу – рекао је градоначелник.

 

 

Посебно је истакао чињеницу да у реализацији Споразума учествује и Александра Ђукић  која је била спона те установе са нашим градом.
- То и јесте пример и позив другима да се укључе у партнерство како би максимално добро промовисали све културне потенцијале који град Зрењанин има, а несумњиво их имамо и верујем да ћемо кроз програм припремљен за 2025. годину показати да заслужујемо титулу „Зрењанин престоница културе 2025“– поручио је градоначелник.

 

 

 Владимир Лојаница такође је поменуо да је до потписивања тог уговора дошло захваљујући иницијативи која је створена између градоначелника и професорке Александре Ђукић.
- Инициран је споразум који је у функцији промоције града Зрењанина као националног центра културе убудуће између Архитектонског факултета и Града Зрењанина и тај, кровни споразум, требало би да отвори врата и простор за неке наше будуће сарадње у коме Архитектонски факултет са својим ресурсима може да да известан допринос да се поједини делови града на урбанистичком, планском и естетском нивоу подигну или приближе намени и функцији центра културе – рекао је он.

 

 

Навео је да Архитектонски факултет поседује ресурсе који ће бити стављени на располагање Граду Зрењанину како би послови били реализовани.
- С једне стране на нивоу стручности, зрелости и искуства наставника и сарадника Факултета који раде на тим пословима иначе, а с друге стране, отварају се шансе да се и млади студенти, уствари будући кандидати архитектуре и професионалци, укључе већ у раним фазама свог едукативног процеса на задатке који имају директне просторне и реалне консеквенце. С тим у вези они ће добити драгоцена искуства, а ми ћемо сви заједно евентуално профитирати од неких њихових свежих идеја будући да сви послови које ћемо урадити нису само за данашње време, него иначе како се ради у планирању, изградњи и архитектури, тако да све то што направимо данас, остаје за будућа поколења – рекао је декан и изразио задовољство будућом сарадњом и свим аспектима који се испод кровног споразума могу отворити у следећем кораку.
 


  

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7546/UGOVOR_ARHITEKTONSKI_FAKULTET_000.jpg