Oбележен 7. јул, Дан устанка народа Србије у Другом светском рату: неговање антифашистичке традиције важно за све генерације

Интонирањем државне химне Републике Србије, потом и церемонијом полагања венаца на спомен-обележје у Карађорђевом парку, Град Зрењанин обележио је данас 7. јул, Дан устанка народа Србије у Другом светском рату и почетак оружане борбе против фашистичког окупатора. Споменик жртвама фашизма на овом месту једно је од обележја на територији града испред којих се евоцирају сећања и негују антифашистичка традиција и вредности, поводом значајних датума из тог периода наше историје. 
 
 
 
 
И овога пута указано је на значај обележавања и Дана устанка и других догађаја из Другог светског рата, јер је за све генерације наших суграђана важно да се подсете наше слободарске прошлости и истакну да су за сламање фашизма, највећег зла у историји човечанства, положени бројни животи и да су идеали слободе, правде и вере у отаџбину и њен развој нешто што је универзално и што не бледи кроз време. 
 
Венце на спомен-обележје положиле су делегације Града Зрењанина, Средњобанатског управног округа, Команде Гарнизона Војске Србије у Зрењанину, Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата (СУБНОР) и Градског одбора Српске напредне странке Зрењанин. У име Града Зрењанина, у делегацији су били председник Скупштине града Чедомир Јањић и помоћница градоначелника Марија Дамјановић
 
 
 
 
Споменик у Карађорђевом парку откривен је 1946. године, на месту страдања родољуба из Панчева и спомен-гробнице у којој је било покопано више од 200 страдалих са територије целог тадашњег среза. Међу њима су били и Жарко Зрењанин, Коча Коларов и Жарко Турински, чији су посмртни остаци касније пренети на друге локације. Цео простор око споменика пре неколико година је посебно уређен, у оквиру активности на обнови и уређењу спомен-обележја на територији града, али и као део реконструкције Карађорђевог парка, која је још увек у току. 
 
Дан устанка народа Србије, 7. јул, обележава се у знак сећања на Ивандан, 1941. године и оружану акцију Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда у месту Бела Црква, код Крупња, када су одјекнули први пуцњи Жикице Јовановића - Шпанца и том приликом убијена два жандарма. До 2000. године, Дан устанка обележавао се као државни празник, а данас се обележава пригодним манифестацијама и церемонијама у многим деловима земље. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7541/VENCI_7_JUL_2024_0.jpg