У склопу акције "Да нам села буду ближа" градоначелник посетио Ченту: Доказ да у селу може да се ради, живи и развија, а стиже и лепа вест, од септембра у основној школи два разреда првака

Градоначелник Симо Салапура обишао је данас Ченту, најудаљеније насељено место од града, а у склопу овогодишњег, трећег циклуса акције „Да нам села буду ближа“.

 

 

Заједно са градоначелником и замеником Сашом Сантовцем састанку у Месној заједници „Чента“ присуствовали су и представници града и јавно комуналних предузећа, а домаћини су овог пута били Спасоје Гавриловић председник Савета МЗ, Душан Вученић секретар МЗ, Радослава Млађанов, Снежана Грубић – чланови Савета МЗ, као и Златко Булић директор Основне школе „Бранко Радичевић“.

 

 

Након конструктивног састанка градоначелник је затим посетио предузеће „Вега“ АДМ чији су власници, као и већина запослених управо из Ченте.

- Данас смо у Ченти трећи пут у склопу наше акције и оно што можемо да кажемо јесте да је у претходном периоду било великих инфраструктурних радова, асфалтирали смо Пупинову улицу у оквиру пројекта јавно - приватног партнерства, радимо на томе да имамо енергетску ефикаснију школску у насељеном месту, наиме, у току је израда пројектно - техничке документације за гасни генератор, а одобрена су средства захваљујући којима ће током летњег распуста бити одрађена опшивка крова и олуци у вредности од 2,5 милиона динара – рекао је он.

 

 

Посебно је указао на лепу вест из овог насељеног места, а то је да ће после неколико година у основној школи у Ченти од ове јесени уместо једног бити два одељења првих разреда.
- Број уписане деце за први разред расте и ово је прилика да напоменем да ће и ове, као и претходних година, Град Зрењанин за све ђаке прваке обезбедити комплет уџбеника, свеске и школски прибор – навео је.

 

 

 

Горући проблем у насељеном месту Чента, оценио је градоначелник, јесте водоснабдевање.
- Пре две године, управо кроз акцију „Да нам села буду ближа“ покренута је иницијатива и  избушен је један бунар, али нажалост то није довољно. Завршена је јавна набавка и у току јула месеца очекујемо бушење другог бунара са комплетним опремањем. Када је у питању екологија добијена су средства Покрајинског секретаријата за пољопривреду за чишћење депоније на улазу у село, укупна вредност радова је близу 20 милиона динара. Као и сваки пут, посећујемо пољопривредна газдинства и породице, а овог пута смо код породице Гавриловић. То је породична фирма „Вега“ која на овим просторима ради чак двадесет и пет година и има двадесетак запослених људи и нешто невероватно, да из нашег града, из месне заједнице Чента извозе производе готово у цео свет. Лепа добродошлица и разговор и показатељ да у селу може да се ради, да се живи и развија, како кроз породични бизнис, тако и кроз пољопривреду – казао је градоначелник Симо Салапура.

 

Председник Савета МЗ „Чента“ Спасоје Гавриловић каже да је акција која се трећу годину заредом спроводи значајна иако се разговори о разним темама одвијају увек када се за тим укаже потреба.
- Имамо велику подршку Града, увек када год нам неки проблем искрсне ми то решавамо у ходу. На данашњем састанку било је договора око асфалтирања једне улице, улице Николе Тесле, а чули смо и да ће у наредних петнаестак дана почети са градњом још једног бунара – рекао је он.
Говорећи о акцијама које су мештани сами спровели подсетио је на акцију овдашњих пољопривредника којом су уређени атарски путеви.

 

 


Јован Гавриловић, оснивач фирме „Вега“, која послује од 1999. године као СЗР радња, касније пререгистрована као доо, рекао је да у склопу пословања поред снабдевања домаћег тржишта, своје производе извозе и Црну Гору, Босну и Херцеговину, Аустрију. Углавном је то интегрално брашно.
- Неки од наших запослених су овде више од петнаест година, а пословање на селу може имати и бројне погодности, посебно што овде раде људи из нашег и суседних села, сви се добро познајемо и то јесте предност у раду – казао је Јован Гавриловић.  


 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7539/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2024_CENTA_023.jpg