Амбасадор Руске Федерације посетио Зрењанин

Град Зрењанин је данас посетио његова екселенција Александар Васиљевич Конузин, амбасадор Руске Федерације у Србији. Отварање изложбе у сали Историјског архива Зрењанин под називом „Први светски рат кроз документе и фотографије“ организовано је у знак сећања на 1. август 1914. када је Руско царство ушло у алијансу савезника у првом светском рату, да заштити Србију против Аустро-Угарске Монархије. Изложба укључује збирку докумената из Централног музеја, Војске Руске Федерације и архива Бугарске, Белорусије и Србије. Посета Његове ексцеленције, амбасадора Александра Конузина започела је пријемом код заменика градоначелника, Чедомира Јањића и других високих локалних званичника. Амбасадор је подсетио да су се Руси и Срби борили заједно у оба светског рата као и у другим ратовима и да је постала традиција сећње на наше јунаке, као и у Зрењанину овом приликом.

 

     

 

      

 

Али, током разговора није била разматрана само историја, већ и актуелна питања, укључујући могућности за економску сарадњу у будућности.

 

Према амбасадору Конузиону, важно је дефинисати приоритете, посебно у пољопривреди, јер су пољопривредни производи веома тражени на руском тржишту, а будући развој зависи од нас. Такође је поменуо и братимљење Зрењанина и Ногинска, које подржава руска амбасада.

 

     

 

      

 

Такође, проблемом учења руског језика у школама бавио се амбасадор који је нагласио важност руског језика за будућу професионалну активност ..

 

Заменик градоначелника Чедомир Јањић поздравио је високог представника Руске Федерације изразивши задовољство што је баш Зрењанин изабран за обележавање ове годишњице.

 

Након пријема, званичници су положили венац на Граднуличком гробљу, где је сахрањено 69 српских и 85 руских војника. У име Градске куће Зрењанин присуствовали су: заменик градоначелника Чедомир Јањић, председник Скупштине града и члан Градског већа Златана Анкић. После тога амбасадор је посетио Народни музеј и разговарао са члановима Руско-српског друштва.

 

          

 

Отварајући изложбу, амбасадор Конузин закључио је да су две нације научиле многе лекције које треба памтити у вези са савременим сукобима, чак и сада, на почетку XXI века. Ове лекције доказују да велике светске проблеме не треба решавати са становишта егоистичних интереса неких земаља, силом и кршењем међународних закона и прописа. Нажалост, у Србији је суверенитет српског народа и даље нарушен и руски народ подржава Србију у одбрани њених интереса, као што је то некада чинило кроз историју и ратове, рекао је амбасадор Конузин.