Slobodanu Tišmi nagrada Fonda ''Todor Manojlović''

Nagrada za moderan umetnički senzibilitet Fonda "Todor Manojlović" Gradske narodne biblioteke Zrenjanin u 2013. godini pripala je književniku i umetniku iz Novog Sada Slobodanu Tišmi, saopšteno je juče u svečanoj sali Vlade AP Vojvodine u Novom Sadu.
 
 
Na sednici Upravnog odbora Fonda “Todor Manojlović” održanoj u Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin" u Zrenjaninu 24. januara 2014. godine, Upravni odbor u sastavu Vladislava Gordić Petković, predsednica, Radovan Živankić, Predrag Miki Manojlović, Boško Milin, Vladimir Arsenijević, Laslo Vegel (prošlogodišnji dobitnik) i Aleksandar Zograf, odlučio je da nagrada za 2013. godinu pripadne Slobodanu Tišmi. Prisutnima se prvo obratila predsednica Vladislava Gordić Petković, koja je rekla da je Fond "Todor Manojlović" svoj rad i angažman otpočeo 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovih dela i njegovih uticaja.
 
 
"Dvadeset i dve godine aktivnog angažmana i delovanja Fonda "Todor Manojlović" u okviru Gradske narodne biblioteke u Zrenjaninu dalo je vidne rezultate i opravdalo je svoje postojanje. Ustanovljena je prestižna nagrada pod nazivom "Nagrada za moderni umetnički senzibilitet" koja je profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji. Ime dobitnika nagrade objavljuje se 17. februara, na dan rođenja Todora Manojlovića", rekla je predsednica Vladislava Gordić Petković.
 
U obrazloženju žirija je navedeno da je Slobodan Tišma dao veliki doprinos kulturi Novog Sada kao urednik književnih programa na "Tribini mladih" u njenim najslavnijim danima i kao urednik kulturne rubrike studentskog lista "Index". Žiri je naveo da je krajem 1970-ih i 1980-ih godina Tišma bio deo stvaranja istorije novog talasa muzike u bendovima "La Strada" i "Luna". Dobitink je NIN-ove negrade za književnost 2012. godine za roman "Bernardijeva soba".
 
 
"U razuđenoj stvaralačkoj biografiji Slobodana Tišme bilo je i ima mesta za više umetničkih vokacija i više ravni kreativnog angažmana. Slobodan Tišma je neformalni propovednik životnih veština koji neprestano menja filozofiju života i pokušava da zametne tragove na mikroskopski malom prostoru; on je odmetnik stegnutog srca koji zna da ne sme voleti ono što žrtvuje, niti dozvoliti da mu nedostaje ono što ostavlja. Slobodan Tišma, prvak u umetničkom višeboju koji je panker postao u tridesetoj, pesnik u pedesetoj, prozista u šezdesetoj, a sve to vreme bio tiha snaga onog finog Novog Sada, preživeo je svoj umetnički životopis kao sagu o slatkoj suvišnosti, kao povest surovu i nežnu, baš kakav je i život; kao povest razigranu, baš kakva je prava umetnost. Neponovljivost multidisciplinarnog umetničkog dela, njegova svežina, raznolikost i ogroman uticaj koji je ostavilo na generacje pisaca opredelili su Upravni odbor Fonda "Todor Manojlović" da nagradu za moderni umetnički senzibilitet ove godine dodeli – Slobodanu Tišmi", saopštila je Vladislava Gordić Petković.
 
 
Zahvaljujući na dodeljenoj nagradi, Slobodan Tišma je izjavio da je zadovoljan što je svrstan u red književnika modernog umetničkog senzibiliteta, iako spada u generaciju rođenu 1946. godine.
"Bio sam modernista. Formirao sam se na modernoj umetnosti. Mogu reći da sam se zaklinjao na modernoj umetnosti, okrećem se tradiciji moderne. Uvek sam se trudio da živim na umetnički način, artificijalno i gledao sam da uvek budem dobro raspoložen. Proveo sam život ne sa velikom grižom savesti", rekao je Slobodan Tišma.
 
Nagrada Fonda "Todor Manojlović" dobitniku će biti dodeljena u Zrenjaninu. Osim pripadajućeg novčanog dela nagrade i umetničkog predmeta, dobitnik će, kao i svi dosadašnji, imati priliku da objavi knjigu u ediciji "Feniks".