Godina Pupina u Zrenjaninu - dve značajne tematske izložbe

Izložba "Tragovi velikana – Mihajlo Pupin u našem gradu", deo manifestacije kojom se obeležava 160 godina od rođenja našeg velikana, otvorena je u salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin u prisustvu brojnih zvanica.
 
Izložbenu postavku čine nekoliko segmenata koje govore o životu, delu i radu ovog Banaćanina. Prvi deo govori o Pupinu kao počasnom građaninu Velikog Bečkereka, drugi o tome kako je o slavnom naučniku pisala ondašnja štampa, a poslednja dva prikazuju ko su njegovi naslednici i kako je izgledao humanitarni rad u okviru organizacije "Jadranska straža".
 
 
Na otvaranju su govorili načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, koordinator Radne grupe za obeležavanje "Godine Pupina" Robert Sabo i istoričar Filip Krčmar, autor izložbenog kataloga.
 
- Odavanje počasti jednom čoveku i vremenu u kojem je živeo, od velikog je kulturno-istorijskog značaja za naš grad. Izložba je posvećena jednom od najznamenitijih Srba svih vremena koji, uprkos svemu što je stekao i postigao, nije zaboravio na svoj Idvor, rekao je Šijan.
 
   
 
Posetioci mogu da pogledaju raspoloživu arhivsku, bibliotečku, novinsku i fotografsku građu.
 
Naš grad je jedina lokalna samouprava koja je proglasila godinu u kojoj slavi i veliča lik i delo Mihajla Idvorskog Pupina, podsetio je Robert Sabo.
- Pored održanih manifestacija i akcija, ovo je prva u nizu izložbi koja će biti postavljena u našem gradu i koje imaju za cilj da predstave pronalaske ovog naučnika i na taj način približe svojim sugrađanima njegov istraživački rad, objašnjava Sabo.
 
   
 
- Većina prisutnih zna da je Pupin bio vrhunski naučnik i pronalazač, međutim, ovom izložbom smo hteli da prikažemo i druge segmente njegovom života, između ostalog, kako je grad na Begeju slavio Pupina i na koji način je obeležavao godišnjice, kaže istoričar Filip Krčmar.
 
Izložba u Salonu Istorijskog arhiva, na Obali Sonje Marinković, biće otvorena do kraja septembra.
 
Izložba PTT muzeja Srbije "160 godina od rođenja Mihajla Pupina - život i delo", na kojoj je prikazan razvojni put slavnog pronalazača pun iskušenja, osporavanja i dokazivanja, kao i njegova epohalna otkrića, svečano je otvorena juče u holu glavne pošte u Zrenjaninu.
 
Na taj način JP "Pošta Srbije", kao institucija od društvenog značaja i jedan od najvažnijih nosilaca tehnološkog razvoja naše države, poštuje i neguje uspomenu na delo jednog od najuglednijih svetskih naučnika XX veka. Pronalasci Mihajla Idvorskog Pupina su doprineli razvoju telekomunikacija, a istorijsku sliku o razvoju i kulturnom delovanju telekomunikacija, telegrafa i pošte baštini PTT muzej, jedan od nasjtarijih muzeja te vrste u Evropi, osnovan 1923. godine.
 
 
Tematska izložba prikazuje najvažnije momente iz života i rada slabvnog pronalazača, njegove najvažnije pronalaske, kao i životni put od rodnog Idvora do Sjedinjenih Američkih Država. Izložbu prati prigodan katalog.
 
Pupinova najznačajnija otkrića iz oblasti telekomunikacija su višestruka telegrafija (dva patenta (12.avgust 1902.), prenošenje električnih talasa (7. jun 1904), zvučni generator (2. decembar 1921.), radioprijemni sistem visoke selektivnosti (1. maj 1922.). Najveći komercijalni uspeh su imali Pupinovi kalemovi, koji su rešili prenos telefonskog inpulsa na velike daljine. Proces, koji je po imenu svoga tvorca dobio naziv "Pupinizacija", podrazumeva specijalni postupak u žičnoj telefoniji, kojim se provodnicima mestimično dodaje samoindukcija pomoću Pupinovih kalemova.
 
   
 
Izložba u glavnoj pošti u Zrenjaninu biće dostupna posetiocima do 9. oktobra, radnim danom od 8 do 19 i subotom od 8 do 16 časova.
 
Početkom oktobra uslediće još jedna izložbena postavka u Salonu Narodnog muzeja, pod nazivom "Mihajlo Idvorski - stvaralaštvo i imaginacija".