Gradonačelnik Janjić: Brzim putem stižu i ulagači

Čelnici grada na Begeju velike nade polažu u obećanje potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović da će država pomoći izgradnju brzog puta između Beograda i Zrenjanina, takozvane „šnel štrase“. Ona je prilikom nedavne posete Zrenjaninu, posle razgovora sa predstavnicima zrenjaninske vlasti, izjavila da je dogovoreno da se završi projektna dokumentacija za taj put.

- Vlada Srbije će se sasvim sigurno opredeliti za javni poziv, budući da ima zainteresovanih investitora za koncesiju na ovoj deonici. To je veoma značajan projekat, ne samo za Zrenjanin, već i za ovaj deo Srbije - rekla je Mihajlovićeva.

Dan posle sastanka sa visokom državnom funkcionerkom, zrenjaninski gradonačelnik Čedomir Janjić ocenjuje da bi izgradnja brzog puta u velikoj meri doprinela ekonomskom razvoju najvećeg grada u Banatu. Jer, na izlazu iz Zrenjanina, prema Beogradu, smeštena je jedna od ovdašnjih industrijskih zona, a nedaleko od nje nalazi se i Aerodrom "Ečka“, o kojem je takođe razgovarano sa ministarkom Mihajlović. Kvalitetnija saobraćajnica stoga bi svakako uticala na odluku investitora da ulažu u ovu sredinu.

- Jasno je da je odlična putna infrastruktura jedan od osnovnih preduslova, ako ne i glavni, za dolazak investitora. Zato se nadamo da će razgovori o brzom putu Beograd - Zrenjanin uskoro biti konkretizovani i da će započeti njegova izgradnja – kaže za "Dnevnik“ gradonačelnik Janjić.

Da je u planu izgradnja brze putne kopče pre nekoliko meseci potvrdio je i generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda Milutin Ignjatović. O tome je bilo reči još za vreme mandata prethodnog ministra infrastrukture Velimira Ilića. I tada je razgovarano o dogradnji dve nove saobraćajne trake na ovom državnom putu, a ministarka Zorana Mihajlović je, kako saznajemo, već po stupanju na dužnost tražila okvirne podatke o mogućnosti dogradnje na deonici puta Zrenjanin – Čenta - Beograd, do petlje za Borču, ukupne dužine oko 60 kilometara.

- Ideja je da se od petlje sa putem od mosta Zemun - Borča, rekonstruišu dve postojeće putne trake, i dograde još dve nove. Tako bi do Zrenjanina bio izgrađen takozvani brzi put, sa četiri trake – objasnio je svojevremeno Ignjatović.

 

Običan put uz "šnel štrase”

Spominje se da bi paralelno sa tim radovima, i uz taj kolovoz, bio izgrađen još jedan običan put u dve trake, za traktoriste, i za vozila u lokalu, odnosno za one vozače koji ne žele da plaćaju putarinu. Od petlje pred Borčom vozači iz Zrenjanina biće u mogućnosti da se opredele i za pravac prema Zemunu, putem koji je u fazi izrade kao deo beogradske obilaznice.

 

Izvor: Dnevnik