Promene u Posebnom biračkom spisku do 10. oktobra

Promene upisa u Poseban birački spisak mogu se izvršiti do 10. oktobra, u Gradskoj upravi, u odseku za birački spisak, a na sajtu grada postavljen je link za proveru podataka.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave još jednom obaveštava sve pripadnike nacionalnih manjina da će se izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina održati 26. oktobra 2014. godine.

Ministarstvo je na svom zvaničnom Internet sajtu postavilo servis na linku http://pbs.ljudskaprava.gov.rs:85/ koji će građanima omogućiti jednostavnu provere da li su upisani u Poseban birački spisak. U zavisnosti od toga da li je građanin upisan u Poseban birački spisak na internet stranici će izaći obaveštenje "Korisnik je upisan“ ili obaveštenje "Korisnik nije upisan“.

 

Republička izborna komisija (RIK) je do sada proglasila ukupno 11 izbornih lista za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina koji će biti održani 26. oktobra.

Proglašene su četiri bunjevačke izborne liste, tri slovačke, kao i po jedna rusinska, rumunska, romska i mađarska.

Do sada su proglašene i izborne liste "Savez bačkih Bunjevaca - Mirko Bajić", "Slovački identitet - Ana Tomanova Makanova", "Liga Slovaka Vojvodine - Jan Brna", "Matica slovačka u Srbiji - za slovački identitet Katarina Melegova-Melihova".

Proglašena je i izborna lista "Ujedinjena lista - Daniel Petrović" za neposredne izbore za članove Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, izborna lista "Bunjevci - Suzana Kujundžić Ostojić" za neposredne izbore za članove nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

RIK je proglasio i izbornu listu "Rusinska liga" Olena Papuga za neposredne izbore za članove Nacionalnog saveta rusinske nacinalne manjine, kao i izbornu listu "Savez za promene - ljudi po meri čoveka" za neposredne izbore za Nacionalni savet romske nacionalne manjine.

Proglašena je i izborna lista "Bunjevačka narodna lista - Branko Pokornić" za neposredne izbore za članove Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

RIK je vrhovni organ za sprovođenje neposrednih izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Za 26. oktobar zakazani su izbori za Nacionalne savete albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, makedonske, nemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske, hrvatske, crnogorske i češke nacionalne manjine.

Većina predstavnika nacionalnih manjina biraće se na neposrednim izborima, dok će pripadnici poljske, makedonske, crnogorske i hrvatske nacionalne manjine birati svoje predstavnike putem elektorskih skupština.

Da bi nacionalna manjina ostvarila mogućnost za direktne izbore, nužno je da je se u birački spisak upisalo 40 odsto ukupnog broja građana koji su se na popisu stanovništva 2011. godine izjasnili kao pripadnici neke nacionalne manjine.

Ruska i turska nacionalna manjina nisu podnele zahtev za obrazovanje posebnog birackog spiska, pa samim tim ne izlaze na izbore.

Manjine preko nacionalnih saveta mogu da ostvare svoje ustavno pravo na kulturnu samoupravu koje se odnosi na kulturu, informisanje, upotrebu jezika i obrazovanje.