Četrdeset godina ''Pesničke štafete'' - jubilej uz Ršuma

U ponedeljak, 4. maja počinje 41. "Pesnička štafeta" Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin". Ljubivoje Ršumović, koji je bio gostujući pesnik prve "Pesničke štafete" održane davne 1975. godine, domaćin je ovogodišnje manifestacije u 40. godini njenog održavanja.
 
 
Kuriozitet jeste da je, od postanka manifestacije naovamo, ove godine prijavljeno najviše škola učesnica: Ršum i zrenjaninski bibliotekari obići će 60 škola na području Srednjeg Banata  i opštine Titel. Pored škola u Zrenjaninu i opštinama Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Novi Bečej i Titel, manifestaciji zrenjaninske biblioteke priključila se ove godine i kikindska opština.
 
Uz druženje sa osnovcima i odabir najboljih poetskih radova, Ljubivoje Ršumović predstaviće i svoju knjigu "Marinirane priče mahom u stihovima" koju je Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" objavila povodom ovogodišnje "Pesničke štafete", a ilustrovao ju je Mladen Anđelković.
 
     
 
Manifestacija će trajati do 15. maja, kada će u 11 časova biti upriličena velika završna svečanost u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.
 
Novina na planu realizacije i organizacije ovogodišnje manifestacije tiče se i angažmana zrenjaninskih bibliotekara na planu edukacije.
 
 
U ponedeljak, 18. maja, po završetku ovogodišnje „Štafete“, u multimedijalnoj sali Gradske kuće biće održana tribina "Pesnička štafeta" namenjena prosvetnim radnicima koji su tokom manifestacije realizovali i organizovali programe u svojim školama. Edukatori će biti bibliotekari  Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", a tribina ima za cilj podsticanje razvojnih kapaciteta učenika kroz popularizaciju knjige, čitanja i različitih oblasti stvaralaštva. Tribina je akreditovana od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije (ZUOV).