''Energija znanja'' u Zrenjaninskoj gimnaziji - otvorena informatička učionica

Kompanija NIS realizuje projekat "Energija znanja" čija koncepcija podrazumeva  partnerstvo s obrazovnim institucijama u zemlji sa ciljem obrazovanja visoko stručnih kadrova osposobljenih za rad u NIS-u. "Energija znanja" obuhvata i programe podrške za srednjoškolce, uključujući organizaciju i sponzorisanje svih nivoa takmičenja (školskog, opštinskog, regionalnog i republičkog) i olimpijada u oblasti matematike, fizike, hemije i ruskog jezika.
 
U okviru projekta danas je u Zrenjaninskoj gimnaziji svečano otvorena informatička učionica, kompletno adaptirana i opremljena od strane kompanije NIS. Uz koncepcijski sličan informatički kabinet koji je otvoren na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin", NIS je ovu namensku učionicu u Gimnaziji opremio sa 18 računara, a simbolično je, presecanjem vrpce, otvorio učenik II-4 razreda te škole Predrag Đukić. 
 
 
Nakon što su učenici Gimnazije priredili prigodan recital na ruskom i srpskom jeziku, prisutnima se obratila dr Snežana Lakićević, menadžer za saradnju s obrazovnim institucijama Kompanije NIS, koja je naglasila da je ova učionica stigla u prave ruke, da su je učenici i profesori te zrenjaninske škole zaslužili, da postižu izuzetne rezultate na olimpijadama iz ruskog jezika i da gotovo dvadeset procenata učenika uči ruski jezik. 
- Sigurna sam da će ova informatička učionica doprineti ne samo razvoju ruskog jezika, već i drugih predmeta koji će u njoj moći da se izučavaju. Želim da se zahvalim na podršci direktoru Gimnazije, ali i gradonačelniku Janjiću i celoj zrenjaninskoj Gradskoj upravi na podršci u aktivnostima koje NIS radi u oblasti obrazovanja – rekla je Lakićević i posebno navela oblasti saradnje između Kompanije NIS i Grada Zrenjanina.
 
   

- Ovde smo otvorili novi studijski program za inženjerstvo nafte i gasa na fakultetu, što je, verovatno, najvažniji program u oblasti obrazovanja koji smo realizovali i trebalo bi da predstavlja budućnost naše kompanije što se kadrova tiče u ovoj struci. Pred nama je, nadam se u septembru, otvaranje i dve nove laboratorije za fiziku i hemiju u školi "Uroš Predić", koje će koristiti svim đacima u Zrenjaninu koji žele da se bave tom oblasti. Naš novi trening centar takođe je u Zrenjaninu, kao i deo kompanije, Blok Servisi i naučno-tehnološki centar i Zrenjanin nama, koji smo u Naftnoj industriji Srbije, predstavlja, nekako, "srce kompanije". On je to bio i ranije, a nadamo se da će, kroz sve ove aktivnosti, to biti i ubuduće – istakla je Snežana Lakićević. 
 
Direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković zahvalio je kompaniji NIS na projektu Energija znanja i naglasio se da se ovakvim aktivnostima podiže kvalitet znanja učenika. 
- Zrenjaninska gimnazija sledeće godine obeležava 170 godina postojanja, u njoj je sada 1180 učenika u 42 odeljenja, i možemo na to biti ponosni, kao i na naše rezultate na brojnim takmičenjima – rekao je Radaković.  
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ocenio je saradnju grada s kompanijom NIS kao izuzetno dobru. 
- Ja im se zahvaljujem što su prepoznali našu Gimnaziju, naš fakultet, Visoku tehničku školu, srednju Tehničku školu, školu "Uroš Predić", kao obrazovne ustanove s kojima će realizovati još projekata, i što to nije samo kompanija za eksploataciju nafte i gasa, već mnogo toga oni vraćaju u lokalne zajednice. Zajedno s NIS-om milsim da ćemo i ulepšavati grad, ali sigurno jedan od najvećih benefita za grad jeste što je rukovodstvo NIS-a odlučilo da jedan pogon vrati u Zrenjanin i što će u 2015. godini hiljadu radnika te kompanije raditi u našem gradu - istakao je gradonačelnik Janjić na današnoj svečanosti u Zrenjaninskoj gimnaziji.