Uspeh mladih šahista iz Zrenjanina

Sedamnaestogodišnji Danilo Besedeš i godinu dana mlađa Teodora Racić, članovi šahovskog kluba "Proleter" iz Zrenjanina, na nedavno održanom Kadetskom prvenstvu Srbije osvojili su tri medalje - Besedeš je dvostruki šampion države, u brzopoteznom i ubrzanom šahu, u kategoriji kadeta do 18 godina, dok je Racićeva osvojila srebrnu medalju u ubrzanom šahu u konkurenciji kadetkinja. 
 
Šah je sportska disciplina koja u našem gradu ima dugu tradiciju od punih 135 godina i razumljivo je što uspesi šahista zavređuju posebnu pažnju. Ovaj uspeh mladih takmičara  "Proletera" bio je povod za današnji prijem kod zamenika gradonačelnika Saše Santovca na kom je, osim predstavljanja postignutih rezultata, bilo reči i o narednim takmičenjima i mogućnostima učešća na njima još nekih šahista iz našeg grada. 
 
 
Prijemu je prisustvovao i generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Simo Salapura, a o radu šahovskog kluba "Proleter" govorio je sekretar Pera Racić. On je najavio učešće mladih šahista na evropskom prvenstvu u ubrzanom šahu koje se održava u Novom Sadu, početkom avgusta i izrazio očekivanja da će i na tom šampionatu naši takmičari ponoviti dobre rezultate. Istakao je da klub uspešno funkcioniše i da je posebno značajno što okuplja velik broj mladih. S obzirom da imaju pravo nastupa za dva kluba koji se ne takmiče u istom rangu, mnogi od njih, osim za matični klub "Proleter", nastupaju i za neki od klubova u okolnim mestima, čime se doprinosi omasovljavanju šaha, naglašava Racić. 
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac još jednom ističe da je zadovoljstvo u Gradskoj kući ugostiti mlade ljude koji postižu uspehe na takmičenjima. 
- Osim što smo im čestitali na ostvarenim rezultatima, mi smo danas otvorili i neka druga pitanja od značaja za budućnost šaha u našem gradu i njihovih daljih takmičenja. Ono što je najbitnije, očekuje ih evropsko prvenstvo u Novom Sadu,  i njihov cilj je da ponove ono što su ostvarili na državnom prvenstvu. Sport je jedan od načina na koji može posebno da se promoviše naš grad i radujemo se svakom uspehu naše dece, naših sportista, kako na državnim, tako i na međunarodnim takmičenjima – rekao je Santovac i posebno istakao da je Grad taj koji treba da pruži i podstrek i pomoć, ali i finansijska sredstva da bi se uspeh ostvario, što se radi i radiće se i dalje.
 
 
Danilo Besedeš, koji se šahom se bavi od trećeg razreda osnovne škole, ističe da je nastup na ovom takmičenju bio težak, da je imao čak četrnaest duela i zabeležio 11,5 poena.
- Bio je to svojevrstan šahovski kadetski festival, sastavljen iz četiri discipline – klasičnom šahu, ubrzanom šahu, brzopoteznom šahu i rešavanju problema. Ja sam osvojio dva zlata, a za malo mi je izmakla medalja u klasičnom šahu. Dao sam sve od sebe i zadovoljan sam, posebno što sam u disciplini brzopoteznog šaha prošle godine bio četvrti, a sada sam osvojio prvo mesto – kaže Besedeš.     
 
Teodora Racić šah igra punih devet godina, tokom kojih je već beležila zapažene rezultate. I ona je zadovoljna nastupom na državnom prvenstvu, a uspehu se nada i na evropskom šampionatu. Za takmičenja se priprema uz pomoć kompjutera, šahovskih knjiga, radom u klubu. 
 
Iako se, poput brojnih drugih sportskih klubova, suočavaju s različitim problemima, u šahovskom klubu "Proleter" uvereni su da se svi oni mogu i moraju rešiti i da ovaj klub treba da ostane nosilac drevne igre u našem gradu i uspešan nastavljač tradicije duge 135 godina.