Završna konferencija projekta ''Edukacijom do posla''

U Gradskoj kući danas je održana konferencija kojom je obeležen završetak uspešnog projekta "Edukacijom do posla" koji su realizovali Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Grad Zrenjanin, kompanije NIS i "Levi9", Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin", Visoka tehnička škola strukovnih studija i Tehnička škola  iz Zrenjanina, a koji je imao za cilj obuku kadrova deficitarnih zanimanja za kojima postoji potreba u navedenim kompanijama.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je istakao zadovoljstvo što je osim edukacije mladim ljudima ponuđena i mogućnost za zapošljavanje.

- Često investitori sumnjaju da mogu da pronađu kvalitetan kadar ovde kod nas. Naravno, ovo je jedan od načina da ih razuverimo, ali svakako i da zaposlimo nezaposlene Zrenjanince - rekao je on. 

 

 

Pomoćnica ministra za omladinu i sport Snežana Klašnja istakla je dobre uslove koje je Zrenjanin ponudio za implementaciju ovog projekta.

- Mi smo kao ministarstvo omladine i sporta odobrili sredstva Zrenjaninu, za jedan projekat koji se odnosi na srednji Banat, a gde će mladi ljudi imati priliku da kroz određene obuke za one module koji su potrebni, da li je to poljoprivreda, da li su to zanati ili informatička tehnologija, takođe steknu odgovarajuća znanja, imaju radnu praksu, i tako poboljšaju svoje uslove za zapošljavanje - kazala je ona.

 

 

Snežana Lakićević, menadžerka saradnje sa obrazovnim institucijama u kompaniji NIS, kazala je da se ukupno prijavilo oko stotinu momaka koji su želeli da prođu ove obuke, a njih 52 je prošlo u drugu fazu. 

- Do sada je zaposleno već njih petnaestoro, a u narednom periodu nadamo se da će biti još nekoliko njih. Sasvim je sigurno da ćemo nastaviti sa aktivnostima zajedno sa ministarstvom omladine - kazala je Snežana Lakićević.

 

 

Ispred kompanije „Levi9″ obratila se Dunja Milanković koja je navela da je prvo testiranje prošlo 22 polaznika koji su se kvalifikovali na proces selekcije u toj kompaniji, a da se selekcija i dalje odvija.

- Mi smo prilično zadovoljni znanjem koje su polaznici pokazali. Uvereni smo da će neki od tih kandidata u narednom periodu postati deo našeg uspešnog tima - rekla je Milanković.

 

 

Svim polaznicima koji su uspešno završili kompletnu obuku za zavarivače i pomoćne radnike na remontnim i bušećim postrojenjima dodeljeni su sertifikati o stečenoj kvalifikaciji. U program je bilo uključeno gotovo 100 polaznika, a 15 obučenih pomoćnih radnika za rad na remontnim postrojenjima već je dobilo priliku da se zaposli u kompaniji NIS. Program obuke obuhvatio je kombinovanu teorijsku i praktičnu edukaciju, u trajanju od mesec dana. Teorijska nastava je realizovana u decembru protekle godine, a najuspešniji polaznici, njih 52, nastavili su sa praktičnom obukom.

Kompanija NIS se u ovoj program uključila kako bi obezbedila obučene kadrove iz oblasti naftnog biznisa koji odgovaraju potrebama posla i na ovaj način pružila šansu mladima za rad u jednoj od najuspešnijih kompanija u regionu.