Ambasador Grčke u Zrenjaninu: prijateljstvo dva naroda najbolje se manifestuje brigom o deci

U Zrenjaninu je danas boravio Njegova ekselencija, ambasador Republike Grčke u Srbiji Konstantinos Ikonomidis. Najviši diplomatski predstavnik te prijateljske zemlje posetu našem gradu počeo je sastankom s gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, a nastavio posetom OŠ "Jovan Dučić" u Kleku, gde je prisustvovao uručenju donacije toj školi koju je obezbedila Vojvođanska banka - deset računara namenjenih informatičkom kabinetu. 
 
 
Saradnja između OŠ "Jovan Dučić" i ambasade Republike Grčke uspostavljena je tokom prošlogodišnje manifestacije "Evropsko selo", na kojoj su učenici škole iz Kleka predstavljali tu zemlju, a potom i boravili u poseti ambasadi u Beogradu, tokom druge manifestacije - "Otvorena vrata EU" - odakle su poneli najlepše utiske. Sada je ambasador Ikonomidis iskoristio priliku i da se upozna s radom i aktivnostima u toj školi, koju pohađa 160 učenika.  
 
 
U delegaciji su bili i predstavnici Vojvođanske banke, na čelu s Marinosom Vatisom, predsednikom Izvršnog odbora banke, koja je od 2006. godine deo NBG grupe – Nacionalne banke Grčke, a prijemu je prisustvovao i nekadašnji proslavljeni odbojkaški reprezentativac, sada potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije Vladimir Grbić. Tokom bogate igračke karijere, on je jednu sezonu branio boje solunskog "Paoka", što nije prošlo nezapaženo i na šta je podsetio i grčki ambasador. 
 
 
Ambasador Ikonomidis se zahvalio na prijemu u Gradskoj kući i istakao da se prijateljstvo između dva naroda, grčkog i srpskog, ne može manifestovati na bolji način od donacija namenjenih deci. 
- U ovom slučaju, centar našeg interesovanja bili su Zrenjanin i osnovna škola u Kleku, gde smo obezbedili donaciju zahvaljujući Vojvođanskoj banci. Iskoristio bih priliku i da se zahvalim gospodinu Grbiću, koji je danas ovde gost naše ambasade. Unapred se radujem i nekoj novoj poseti Zrenjaninu – rekao je Konstantinos Ikonomidis.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić zahvalio je ambasadoru na izdvojenom vremenu za posetu Zrenjaninu, kao i na donaciji, i naglasio da je tokom sastanka bilo reči o mnogim temama.
- Iskoristio sam priliku da ambasadora upoznam i sa potencijalima naših industrijskih zona, o čemu je bio veoma zainteresovan, tako da smo se dogovarali i za susret s privrednicima iz Grčke. Očekujem da iz toga proistekne i neki dobar posao za Zrenjanin – kazao je gradonačelnik Janjić. 
 
 
Ispred Grada Zrenjanina, prijemu su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednica Skupštine grada Eleonora Marjanović, pomoćnik gradonačelnika David Dimkić i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić, a u delegaciji Vojvođanske banke i šefica Kabineta Izvršnog odbora Milena Mićanović i menadžerka za društveno-odgovorno poslovanje Zorica Džida. 
 
 
Ambasador Grčke dočekan je u osnovnoj školi "Jovan Dučić" tradicionalno, uz so i pogaču, da bi ga potom pozdravila direktorica škole Ranka Žuža. Nakon što je Marinos Vatis simbolično uručio donaciju direktorici škole, gosti su u informatičkom kabinetu prisustvovali prezentaciji koju su pripremili učenici i nastavnici, predstavljajući školu i njene aktivnosti, kao i učešće na prošlogodišnjem "Evropskom selu" i posetu ambasadi Republike Grčke u Beogradu.