Sutra se održava ''Noć muzeja''

Narodni muzej u Zrenjaninu i druge gradske ustanove kulture i ove godine učestvovaće u međunarodnoj manifestaciji "Noć muzeja", koja se održava sutra, 16. maja, od 17 časova do iza ponoći. Ovo je 12. "Evropska noć muzeja", a nakon nje, već u ponedeljak, 18. maja, sledi obeležavanje još jednog značajnog datuma na kulturnom kalendaru – Međunarodni dan muzeja. Povodom toga, organizuje se i manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10", koju je predstavila Olivera Skoko, pomoćnik direktora Narodnog muzeja Zrenjanin. 
 
 
Reč je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj do sada na teritoriji Srbije, za koju se već prijavilo preko 60 muzejskih i srodnih institucija sa preko 70 lokacija koje se mogu posetiti širom zemlje. Cilj akcije je jačanje insititucija zaštite, posebno muzeja, i uspostavljanje kvalitetnije komunikacije sa publikom koja će u planiranim programima moći da uživa tokom tih deset dana od 10 časova ujutru, do 10 časova uveče. Manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" će se odvijati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz podršku Sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodina. Manifestaciju podržavaju i strukovna muzejska udruženja Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja i Muzejsko društvo Srbije.
 
Nacionalna "Noć muzeja" se u Srbiji održava od 2007. godine, pa će ove godine biti održana deveti put, pod sloganom "Otvori oči u noći". 
 
 
U Zrenjaninu će "Noć muzeja" sutra biti organizovana na jedanaest lokacija i obuhvatiće dvadeset različitih programa – izložbi, promocija, prezentacija, pozorišnih predstava, koncerata, radionica, o čemu je više reči bilo na konferenciji za novinare, održanoj u Gradskoj kući, kojoj su prisustvovali predstavnici učesnika manifestacije – Narodnog muzeja, Istorijskog arhiva, Kulturnog centra Zrenjanina, Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", Savremene galerije UK Ečka, Galerije MZ "Veljko Vlahović" Zrenjanin, Kluba "Alternativa", Zone unapređenog poslovanja BID Zrenjanin i Osnovne i srednje škole "9. maj", a učešće u "Noći muzeja" uzeli su još i Narodno pozorište "Toša Jovanović" i Pozorišni klub "Zeleno zvono".
 
      
 
Olivera Skoko pozdravila je sve prisutne u ime Narodnog muzeja, nosioca manifestacije i naglasila da je "Noć muzeja" poprimila karakter značajnog i posećenog događaja, koji željno iščekuje i zrenjaninska publika i dodala da će se ta institucija i Savremena galerija uključiti i u manifestaciju "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10".
- Osim sve veće posećenosti u "Noći muzeja", raste iz godine u godinu i broj učesnika, što nam je veoma drago. Sve ustanove koje čine "tim" učesnika manifestacije i sada predstavljaju svoje programe, funkcionisaće u "Noći muzeja" u periodu od 17 časova do 01 čas iza ponoći. Programi će ove godine zaista biti izuzetni i očekujemo da će broj posetilaca biti rekordan – istakla je Skoko.