Šesto izdanje ''Korzo festa'' od 2. juna do kraja jula

Šesti zrenjaninski "Korzo fest", specifični ulični festival umetnosti, ove godine biće održan u periodu od 2. juna do kraja jula, a publika u glavnoj zrenjaninskoj ulici biće u prilici da vidi više od stotinu različitih programa na već ustaljenim lokacijama - saopštili su organizatori na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući.
 
S obzirom da je Grad Zrenjanin i ovoga puta podržao manifestaciju, prisutne je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. On je istakao da je "Korzo fest" prilika da se okupe sve generacije, jer su programi prilagođeni svim uzrastima.
- Obaveza je grada da omogući svojim stanovnicima da i tokom leta imaju kvalitetne umetničke programe, da grad živi "punim plućima". Primećujemo i odlične reakcije gostiju koji nam stižu iz drugih sredina. Trudićemo se da manifestacija bude što sadržajnija, da u nju uključimo što više gradskih institucija i da je dalje razvijamo - rekao je Radišić.   
 
   
 
O samoj manifestaciji i programima govorili su organizatori i saradnici Marjan Rončević, Vladimir Grubanov, Vladimir Stojković, Vladimir Kajlovic, Maja Pandurov, Radovan Moldovan i Viorel Flora.
 
Predsednik Upravnog odbora Udruženja "Korzo fest" Marjan Rončević rekao je da će programi biti održavani tri večeri tokom svake nedelje, od četvrtka do subote, kao i da je ove godine avgust izostavljen, zbog početka Olimpijskih igara u Brazilu. Ipak, tokom tog meseca biće organizovan prvi festival 3D slika u Srbiji, na Trgu slobode. Kako je naveo, ove godine festivalske večeri biće nešto drugačije koncipirane.
- Četvrtak će biti rezervisan za tradiciju, kako narodnu u širem smislu, tako i tradiciju grada Zrenjanina. To podrazumeva folklorne nastupe, ali i program "Sećanja", kako smo nazvali večeri posvećene nekim istaknutim stvaraocima i događajima vezanim za prošlost grada. Prvo takvo veče biće u znaku Ace Đerića, koji će se prisećati zrenjaninskog rokenrola šezdesetih godina - rekao je Rončević.        
 
 
Petkom od 19.30 časova biće organizovane dečje predstave, na lokaciji pored zgrade "Dunav osiguranja", a prva je na programu 3. juna - "Čika Jovine sigrarije". Istovremeno, na platou ispred robne kuće održavaće se likovna škola Flora Viorela, nastupi muzičara, animatora, plesnih grupa i slično.
- Manifestacija je opstala svih ovih godina i postala tradicionalna, jer smo u samom startu zacrtali da duh grada mora da se vrati u glavnu ulicu, koju smo u jednom periodu gotovo izbegavali - zaključio je Rončević, dok je Vlada Grubanov, doajen lutkarstva u našem gradu, izveo zanimljivu statistiku.
- Ako uzmemo u obzir da je prošle godine "Korzo fest" obuhvatio oko stotinu dvadeset različitih programa i ako je svakom od njih prisustvovalo samo stotinu ljudi, dolazimo do cifre od preko 12 hiljada posetilaca manifestacije. To, ujedno, znači da je svaki deseti stanovnik grada Zrenjanina i okoline posetio manifestaciju. Vrlo je malo manifestacija koje mogu, u okviru jednog tematskog programa, da okupe toliki broj gledalaca.
 
 
Kajlovic i Stojković govorili su o muzičkom delu "Korzo festa", najavljujući nastupe brojnih domaćih i gostujućih muzičara, različitih stilova i žanrova, a prvi će, već u subotu 4. juna, od 20 časova, nastupiti beogradski ansambl "Malija", predvođen tenorom Aleksandrom Vavićem. Oni će se publici predstaviti napolitanskim evergrin melodijama.
 
Programi "Korzo festa" u okviru 27 programskih večeri održavaće se u Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića na tri punkta - pored zgrade "Dunav osiguranja", ispred robne kuće i pored "Vodotornja".