Danas je Vidovdan, dan sećanja na stradale u ratovima za otadžbinu

Širom Republike Srbije i na svim prostorima naseljenim srpskim življem, danas se obeležava Vidovdan,  dan sećanja na sve koji su, tokom istorije, položili živote za slobodu svog naroda i svoje zemlje. U Zrenjaninu su tradicionalno položeni venci na spomen-obeležje posvećeno stradalima u ratnim sukobima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, u periodu od 1991-1999. godine.
 
 
 
Pored spomenika su se okupili i vence položili predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog okruga, Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Policijske uprave, udruženja srpskih ratnih veterana, udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina, članovi porodica i rodbina poginulih, kao i članice ženske košarkaške reprezentacije veteranki Ruske Federacije, koje su danas gošće našeg grada.
 
 
Nakon služenja pomena stradalima prisutnima se, u ime lokalne samouprave, obratio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, porukom da Grad Zrenjanin, podizanjem tog spomenika pre šest godina i stalnim podsećanjem na pedeset dva junaka čija su imena na njemu uklesana, ispunjava svoju dužnost i obavezu da se seća onih koji su, braneći otadžbinu, dali najvrednije što su mogli - svoje živote.
- Nijedna od tih žrtava nije bila uzaludna i mora nas u svakom trenutku podsećati da činimo sve što je u našoj moći da na ovim prostorima više ne bude ratova i ljudskih stradanja. U ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, izražavam duboko saučešće porodicama poginulih i poručujem im da su njihovi najmiliji dali nemerljiv doprinos borbi za jednu bolju, lepšu i bogatiju Srbiju kakvu danas zajednički gradimo. Podsećam i da je Republika Srbija ustanovila i 4. decembra prošle godine po prvi put obeležila Dan vojnih veterana. Toga dana ponovo ćemo se okupiti na ovom mestu i još jednom odati poštu našim herojima - istakao je Radišić i dodao da je želja svih okupljenih da ovaj spomenik bude i poslednji koji je grad Zrenjanin podigao svojim sugrađanima nastradalim u ratovima.
 
 
Prisutnima se obratio i predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina Jovica Pilipović koji je rekao da se i na ovaj Vidovdan živi ratnici sećaju mrtve braće.
- To je najmanje što možemo učiniti za njih - da ih se setimo ljudski i iz srca, naših junaka što dadoše život za slobodu svih nas. Mrtve ratnike ne zaboravimo, a žive poštujmo - poručio je Pilipović.
 
 
Ispred Grada Zrenjanina, venac su položili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić.
 
Spomen-obeležje pripadnicima vojske, policije i dobrovoljaca, stradalih u ratnim sukobima 1991-1999. godine realizovano je, po zamisli arhitekte Milice Kovač, u vidu tri zasebna spomenika, spomen-česme i vodene površine. Podizanje spomenika finansirao je 2011. godine grad Zrenjanin.