''Dani taraških roda'', u subotu po treći put

Taraš, "Evropsko selo roda", po treći put organizuje manifestaciju posvećenu tim pticama, a glavni programi održaće se u subotu, 11. juna - saopštili su organizatori manifestacije "Dani taraških roda" na današnjoj konferenciji za novinare. Program toga dana počinje već od 8 časova, kada je planirano prstenovanje mladunaca belih roda na gnezdima, a završava se u večernjim časovima, koncertima rok grupa "Jam Factory" iz Zrenjanina i "Moonnshine Alligators" iz Novog Sada na bini u centru sela.
 
 
Nakon prošlogodišnje manifestacije, na kojoj je Taraš i zvanično proglašen za "Evropsko selo roda", organizatori najavljuju nastavak aktivnosti na promovisanju sela i staništa roda u njemu, a Aleksandra Marovac Cucić, predsednica Udruženja građana "Taraške rode", kaže da posetioce manifestacije u subotu očekuju i drugi zanimljivi događaji.   
- Manifestacija je posvećena belim rodama, ali u velikoj meri i deci kojoj je najviše posvećen program u prepodnevnim satima. Popodne i uveče, uz etno vašar, umetnički program, nastupe kulturno-umetničkih društava, po prvi put organizujemo i dva rok-koncerta - kazala je ona i dodala da je generalni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije kompanija "Roda", a da su je podržali Grad Zrenjanin, Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine AP Vojvodine, Društvo za zaštitu i poručavanje ptica Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.  
 
 
Na pitanje šta je Tarašu donelo priznanje "Evropsko selo roda", odgovara da rezultata već ima, ali da se pravi efekti po razvoj sela tek očekuju tokom narednih godina.  
- Sada možemo nemačkoj Fondaciji "EuroNatur" direktno da plasiramo razvojne projekte, jedan trenutno i čeka na realizaciju. To je lokalni akcioni plan koji se odnosi na period od pet do deset godina i kroz koji bi trebalo i sami meštani da se animiraju, u smislu promocije i razvoja seoskog turizma. Ostvarili smo korisnu saradnju u okviru mreže evropskih sela roda i krajem juna očekuje nas zajednički sastanak u Nađbajomu, mađarskom predstavniku. Prošle godine bili smo u hrvatskom Čigoču, a naredne godine smo upravo mi u planu da budemo domaćini predstavnicima svih evropskih sela roda, o čemu će još biti reči - naznačila je Marovac Cucić. 
 
Novinarima su se danas obratili i Stevo Čorokalo, ispred JP "Rezervati prirode grada Zrenjanina" i Slobodan Marovac, potpredsednik MZ "Taraš", koji su govorili o značaju same manifestacije, ali i koracima koji slede u daljoj promociji sela, belih roda i svih ekoloških i turističkih potencijala kojima ta sredina raspolaže.
- Četvrtina ukupne populacije belih roda u Srbiji nalazi se na teritoriji Grada Zrenjanina, a najviše ih je upravo u Tarašu, zbog čega je i zaslužio priznanje "Evropsko selo roda". U šali možemo da kažemo da je Taraš već postao deo Evropske unije, a da mi ostali pomalo kasnimo. Drago mi je što se ova manifestacija održava već treću godinu i očekujem da u budućnosti bude još više roda u Tarašu, ali i da se, zahvaljujući njima, razvija i čitavo selo. Tarašani zaista imaju šta da ponude, od zdrave hrane, grožđa, domaćeg vina i rakije, do lepe i očuvane prirode i potrebno je izgraditi infrastrukturu da svi ti potencijali dođu do izražaja - kaže Čorokalo. 
 
 
Podsećamo, Taraš je selo u kom se gnezdi najviše parova belih roda u Srbiji, trenutno 36, o kojima posebno brine celokupna seoska zajednica. Realizuju se programi u koje su uključena i deca, koja takođe učestvuju u aktivnostima na zaštiti ptica i njihovom praćenju, što su sve razlozi koji su opredelili nemačku Fondaciju za očuvanje prirode "EuroNatur" da upravo Tarašu dodeli sertifikat "Evropsko selo roda" i uvrsti ga među svega 15 takvih lokacija u isto toliko država na Starom kontinentu.