Dopremljen prvi kontigent opreme za fabriku vode u Zrenjaninu

Prvi kontigent opreme namenjen za ugradnju u postrojenje za preradu vode u Zrenjaninu dopremljen je danas u Beograd. Oprema, koja stiže iz inostranstva, biće isporučena u sedam šlepera, a delovi postrojenja koji su dopremljeni smešteni su u halama „Transportšpeda“. Ostatak opreme koja čini prvi segment u procesu prerade vode stići će u narednim danima, dok se drugi deo očekuje krajem jula.
 
 
S obzirom na značaj te investicije i veliko interesovanje koje za nju vlada u javnosti, u Beogradu su danas boravili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, pomoćnik gradonačelnika David Dimkić, v.d. direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Ivan Dević i predstavnik italijanske kompanije „Grupo Zillio“ Nenad Obradović sa saradnicima. 
 
- Pritisak javnosti u našem gradu jeste ogroman, ali sve teče po planu i ove godine će Zrenjaninci imati zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda – obećao je gradonačelnik Janjić. 
 
 
On je ponovio da lokalna administracija rešava taj višedecenijski problem u gradu na Begeju, kao i da je došao danas u Beograd sa svojim saradnicima kako bi se i lično uverio da sve ide po planu.
 
Ivan Dević je, kao pomoćnik gradonačelnika u prethodnom sazivu, dobro upoznat sa čitavom problematikom oko postrojenja za preradu vode, te je ponovio je jedan od glavnih problema bilo davanje garancija izvođaču radova, italijanskoj kompaniji „Grupo Zillio“, sa kojom je JKP „Vodovod i kanalizacija“ potpisalo ugovor o preradi vode. Te garancije odnose se na plaćanje obaveza prema italijanskom investitoru.
 
 
- „Vodovod i kanalizacija“ nije bilo u mogućnosti da obezbedi te garancije, s obzirom na to da je ušao u nepredviđene dubioze. Tražili smo način da prevaziđemo problem i naišli smo na razumevanje i pomoć u Vladi Republike Srbije koja je obezbedila neophodne garancije. One su ranije formalno bile obezbeđene, a sutra će biti i potpisan zvaničan ugovor, tako da ćemo ih dobiti do četvrtka i odmah proslediti izvođaču radova – rekao je Dević danas u Beogradu i precizirao da se garancije odnose na 5,6 miliona evra, kolika je trogodišnja vrednost isporučene prerađene vode. 
 
 
Nakon pristizanja prvog kontigenta opreme, menadžer italijanske kompanije „Grupo Zillio“ Nenad Obradović sa saradnicima najavljuje i konkretne rokove za realizaciju investicije. 
- Deo opreme, koja će biti instalirana u buduće postrojenje za preradu vode, potiče iz Srbije i treba je očekivati u Zrenjaninu krajem avgusta. Sve u svemu, početkom oktobra će postrojenje biti pušteno u probni rad – najavio je Obradović.