Na ažuriranoj mapi "Gugl Zemlja" novi Trg slobode, Aviv Park, kružne raskrsnice, poslovni i stambeni objekti...

Redovni korisnici popularnog programa "Gugl Zemlja" ("Google Earth") nakon dužeg vremena imaju priliku da pristupe ažuriranoj mapi na kojoj su predstavljene brojne lokacije u Zrenjaninu sa izmenjenim "fizionomijama" u prethodnom periodu.
 
 
Google Earth / Trg slobode Zrenjanin
 
Mapa sa prikazom izgleda Zrenjanina sada je sasvim aktuelna (datira od 23. maja ove godine), tako da se na njoj mogu videti svi građevinski radovi i brojne investicije u oblasti infrastrukture, realizovane u skorije vreme - novi Trg slobode, Aviv Park, IDEA, sve kružne raskrnice u gradu, novi objekat "Male pijace", novi poslovni i stambeni objekti... U industrijskim i poslovnim zonama mogu se sagledati poslednje aktivnosti na izgradnji novih pogona i hala Drekslmajera, UM-ING-a, Tehnostruture, Lidla, ali i biciklističke i pešačke staze koje se grade na obali Begeja između mosta u Zmaj-Jovinoj ulici i lučnog mosta, kao i prema motelu"Šumica"...
 
 
Google Earth / Aviv Park Zrenjanin i deo industrijske zone i naselja "Bagljaš"
 
 
Google Earth / Industrijska zona "Bagljaš", sa proširenim pogonima preduzeća "Drekslmajer" i "UM-ING"

Eto, dakle, dobre zabave korisnicima "Gugl Zemlje", ali i korisnog alata u najrazličitijim oblastima delovanja, od privrede, saobraćaja, turizma, sve do mogućnosti sagledavanja kako se Zrenjanin menjao u prethodnom periodu. 
 
 
Google Earth / Centralna pijaca i kružna raskrsnica kod "Avale"
 
"Google Earth", u celini, predstavlja virtuelni globus, mapu i geografski informacioni program koji prikazuje Zemlju preko slika dobijenih od satelitskih snimanja, fotografisanja iz vazduha i geografskog informacionog sistema (GIS) 3D globusa. Od 2005. godine dostupan je svim korisnicima interneta na personalnim računarima.
 
 
Google Earth / Glavna autobuska stanica Zrenjanin sa delom poslovne zone u Ulici Pere Dobrinovića i gradilištem kompanije "Lidl"
 
S obzirom da se stepen rezolucije satelitskih slika na "Gugl Zemlji" razlikuje, određene lokacije, među kojima je i teritorija Zrenjanina, postale su "izoštrene" nešto kasnije, 2010. godine, od kada je počeo i unos 3D objekata u mapu. Program se dopunjuje i novim sadržajima, pa je tako od pre godinu dana zrenjaninskim ulicama moguće prošetati i virtuelno, zahvaljujući "Prikazu ulice" ("Street View"). Sada se, međutim (o čemu smo već pisali), "prikaz" pojedinih gradskih lokacija i objekata razlikuje od stanja u programu "Gugl Zemlja", jer ta ažuriranja nisu međusobno povezana.
 
Da bi bila u potpunosti bili zadovoljeni realnost i stanje na terenu, kao u slučaju Zrenjanina koji je doživeo značajne i brojne promene u relativno kratkom periodu, moraćemo, dakle, da sačekamo i naredno ažuriranje aplikacije "Prikaz ulice".