Na "Danu polja" najavljeni novi vidovi pomoći poljoprivrednicima

Na oglednim parcelama u katastarskoj opštini Zlatica, nadomak Zrenjanina, danas je održana poljoprivredna manifestacija „Dan polja“, kojoj su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktorka Poljoprivredne stručne službe (PSS) Kristina Salapura.

 

 

Gradonačelnik Janjić je tom prilikom podsetio da ovdašnja lokalna samouprava ima veliki agrarni budžet i da pokušava da pomogne svojim poljoprivrednicima. 

 

-U neposrednom razgovoru sa njima dolazimo do dobrih ideja i imali smo nekoliko programa koji su naišli na odličan prijem. Poljoprivredna stručna služba je naša spona sa našim poljoprivrednim proizvođačima i uskoro ćemo predstaviti nekoliko novih atraktivnih programa – napomenuo je Janjić, podsećajući da je u prethodnom periodu Grad finansirao uređenje atarskih puteva, kanala za odvodnjavanje i navodnjavanje, da je Poljoprivrednoj stručnoj službi kupio savremenu opremu, da je omogućio besplatno analiziranje uzoraka zemljišta, bušenje bunara u atarima, da poklanjanja junice i telad...

 

  

 

Direktorka PSS je objasnila da su, zahvaljujući semenskim kućama, na pomenutim parcelama postavljeni ogledi strnih žita različitog sortimenta, kao i ogledi zaštite bilja, gde se primenjuje različita količina pesticida u različtim uslovima.

 

  

 

-Na ovaj način poljoprivrednim proizvođačima prezentujemo kako mogu da rade na svojim parcelama i da ostvare visoke prinose – istakla je Salapura.

Ona je dodala da je pšenica, odnosno strna žita, u dobrom stanju i da će žetva ječma, ako budu visoke temperature narednih dana, krenuti već naredne nedelje.

 

-Za pšenicu je potrebno još dve – tri nedelje. Prinosi su na nivou prošlogodišnjih i kretaće se, po trenutnim procenama, između sedam i devet tona – napomenula je Salapura.