Nove biciklističke i pešačke staze pored Begeja i na ''Berberskom''

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktor JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Goran Kravarušić danas su obišli radove na izgradnji biciklističkih i pešačkih staza u naselju "Berbersko" i na obe obale Begeja, između mosta u Zmaj-Jovinoj ulici i lučnog pešačkog mosta u Ulici Toše Jovanovića.
 
 
Radovi su završeni ili su u toku na oko kilometar ipo staza, čija izgradnja ima dvostruku funkciju - osim osnovne, povećanja bezbednosti biciklista, pešaka i drugih učesnika u saobraćaju, doprineće i boljoj povezanosti sadašnje mreže staza i omogućiti biciklistima vožnju i na nekim novim lokacijama. Staza dužine 500 metara kojom će, na levoj obali Begeja, biti spojena dva mosta, do sada nije postojala i omogućiće bolji pristup ulicama u tom delu grada, posebno za naše sugrađane koji žive u blizini reke.  
 
 
U potpunosti je završena izgradnja biciklističke i kombinovane biciklističko-pešačke staze duž Ulice majora Gavrilovića u naselju "Berbersko", od obale Begeja do pružnog prelaza, dužine takođe oko 500 metara. Na ovom frekventnom potezu biciklisti su najviše bili ugroženi, a zahvaljujući novoj stazi biće bezbedniji svi učesnici u saobraćaju.
 
 
Nova staza biće izgrađena i na desnoj obali Begeja, ispod mosta u Zmaj-Jovinoj, i biće spojena sa stazom u Ulici majora Gavrilovića. To je najkraća pešačka veza između naselja "Berbersko" i centra grada, koju svakodnevno koriste brojni stanovnici tog naselja.
 
 
Ocenjujući ove radove kao nastavak obimnog posla na rekonstrukciji postojeće i izgradnji nove saobraćajne infrastrukture u gradu, gradonačelnik Janjić istakao je da su ovog proleća u tu svrhu izdvojena značajna sredstva iz gradskog budžeta.
- Obnavljamo postojeće, ali radimo i neke biciklističke i pešačke staze koje nisu postojale. Primetili smo da je velika frekvencija saobraćaja upravo na delu od Bolnice i naselja Berbersko ka centru grada i tu ćemo uraditi lepu stazu za bicikle i pešake koja će spojtiti taj deo grada sa parkingom na "Prevlaci" - rekao je Janjić i dodao da se, na ovaj način, revitalizuje i sama obala Begeja.
- Ideja nam je i da spojimo neke pešačke i biciklističke staze, pokušavamo da promovišemo i biciklizam u gradu, građani sve više koriste taj vid prevoza i rekreacije i pokušavamo na različite načine da spojimo stazama različite delove grada, što je i ovde slučaj.   
 
 
Direktor JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Goran Kravarušić objašnjava da se radovi u mesnoj zajednici "Bolnica - Berbersko" privode kraju, a da su u toku na teritoriji MZ "Dositej Obradović".
- Vrednost ovih radova koji će biti završeni u roku od nedelju dana je 10 miliona dinara, a izvođač je konzorcijum "Vojvodinaput Štrabag" iz Pančeva i "Saša Inženjering" Zrenjanin. U delu MZ "Bolnica - Berbersko" radi se o kombinovanoj biciklističko-pešačkoj stazi, dok se uz levu obalu Begeja, u MZ "Dositej Obradović" gradi biciklistička staza - kazao je Kravarušić.