Podrška uključivanju Zrenjanina u EuroVelo mrežu biciklističkih puteva

U Gradskoj kući u Zrenjaninu danas je održan sastanak predstavnika lokalne samouprave i predstavnika Alijanse "Krim Srbija" (C.R.E.A.M. Serbia), na temu realizacije projekta "EuroVelo park Carska bara". Pojam "EuroVelo" označava evropsku biciklističku mrežu koja se, slično autoputevima, razvija kroz izgradnju koridora širom evropske teritorije. Kroz Srbiju prolaze tri biciklističke rute, a Zrenjanin ima odlične mogućnosti za povezivanje s njima.
 
Ispred Grada Zrenjanina sastanku su prisustvovali pomoćnici gradonačelnika Ivan Dević i Duško Radišić i koordinator projekta "EuroVelo park Carska bara" Vinko Simeunović, a delegaciju "Krim Srbije" predvodila je Tanja Jakšić, koordinator za javno-privatno partnerstvo.  
 
 
Kako je istakao Simeunović, Grad Zrenjanin danas je nastavio s razradom projekta "EuroVelo park Carska bara".
- Postavljeni su ciljevi i koraci za realizaciju prvog parka ovog tipa u Srbiji i okruženju, kroz održiv regionalni razvoj i javno-privatno partnerstvo. Zrenjanin će iskoristiti i povezati sve tri biciklističke rute koje prolaze kroz Srbiju i njihove velike turističke i ekonomske potencijale - objasnio je on.
 
Tanja Jakšić kaže da je "EuroVelo park Carska bara" prvi projekat u regionu u kom će se, kroz javno-privatno partnerstvo, stvoriti dobra klima za razvoj turizma i održiv turistički razvoj.
- Osim Carske bare, u regionu Banata ima još interesantnih prirodnih rezervata poput Vršačkih vinograda, Deliblatske peščare, kao i dela Beograda. Trideset hiljada turista, biciklista i ljubitelja prirode, prođe godišnje kroz navedene rute, ali uglavnom samo prolazi i ne zadržava se u njima koliko bi trebalo. Mi želimo da na organizovan način te turiste dovedemo, zadržimo duže na tim destinacijama i time doprinesemo i ukupnom razvoju regiona kroz turizam, koji povlači i mnoge druge privredne grane - navodi Jakšićeva.
 

Ona se zahvalila Gradu Zrenjaninu na saradnji i objasnila da je C.R.E.A.M. Serbia deo šire  organizacije C.R.E.A.M. Europe, koji zajednički realizuje evropski plan i pomoć u Srbiji.
- Pružamo pomoć i javnom i privatnom sektoru, pre svega u realizaciji projekata javno-privatnog partnerstva. Postoji zakon o JPP, dobra volja i želja da se on realizuje u praksi, tu su i direktive EU u toj oblasti, a postoji i potreba za takvom vrstom angažovanja u lokalnim sredinama koje često nisu u mogućnosti da same realizuju određene projekte od šireg značaja - kazala je Tanja Jakšić.