Prijem za članove dečjeg hora ''Orlići'' iz Podmoskovlja

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović danas su, u Svečanoj sali Gradske kuće, primili članove i rukovodstvo dečjeg hora "Orlići" iz Zelenograda u Podmoskovlju, učesnike 3. Festivala horova "Slobodan Bursać" koji večeras počinje u Zrenjaninu.  
 
 
Taj ruski hor okuplja decu uzrasta od 5-17 godina, izvodi šarolik repertoar i po prvi put gostuje u našoj zemlji. Upravo Zrenjaninci su prvi imali priliku da ih čuju, sinoć su nastupili u okviru "Korzo festa", a u subotu su planirana još dva nastupa u Kulturnom centru Zrenjanina – na matineu, od 11 časova i na završetku večernjeg programa, od 20.30 časova.
 
 
Gradonačelnik Janjić pozdravio je goste iz Rusije i zahvalio im na dolasku u Zrenjanin i učešću na horskom festivalu. Iskoristio je priliku da napomene da naš grad ostvaruje saradnju s dva ruska grada, Uhtom i Noginskom, te da je svaki dolazak gostiju iz te bratske zemlje prilika za nova poznanstva, druženja  i uspostavljanje saradnje. On je članovima i rukovodstvu hora poželeo prijatan boravak u našem gradu, kao i da im prvo gostovanje u Srbiji i Zrenjaninu bude i poziv za ponovni dolazak. 
- Ovo je još jedna potvrda da organizujemo dobre i kvalitetne manifestacije u našem gradu i festival "Slobodan Bursać", koji se održava po treći put, postao je internacionalni. Drago mi je što na njemu učestvuju i gosti iz Rusije i siguran sam da će na festivalu uživati i oni i naša publika – rekao je Janjić, a izraze dobrodošlice gostima je uputio i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović.
 
 
Na lepim rečima čelnicima Grada Zrenjanina zahvalio se dirigent hora "Orlići" Andrej Viktorovič Černjecov.  On je rekao da dolaze iz Podmoskovske oblasti, Zelenograda, udaljenog oko 40 km od centra ruske prestonice.  
- Naš hor okuplja dečake od 5 do 17 godina, u nekoliko uzrasnih grupa, a pevači starije grupe nastupali su u mnogim gradovima i državama i svuda su nailazili na dobar prijem i dobijali priznanja za nastupe. Negujemo duhovnu muziku, izvodimo patriotske pesme, dečje pesme, različite žanrove – istakao je Černjecov, a članovi hora su se, na srdačnom prijemu, domaćinima zahvalili, kako bi drugo, nego – pesmom. 
 
 
Jedan od članova hora koji će ga ove godine i napustiti i nastaviti s pevanjem u nekoj starijoj grupi, 17-to godišnji Anton Pigalov, prepun je utisaka i veoma je zadovoljan gostoprimstvom koje je njegovim drugovima i njemu ukazano u Zrenjaninu.  
- Osećamo se ovde kao kod svoje kuće, a posebno mi je drago što mi se pružila prilika i da sednem u fotelju gradonačelnika. Moram o tome razmisliti ubuduće - našalio se Anton nakon obilaska Gradske kuće, Plavog salona i kabineta gradonačelnika, kada je sedeo i u fotelji prvog čoveka Zrenjanina. 
 
 
Kako je naveo direktor Kulturnog centra  Zrenjanina Goran Marinković, festival "Slobodan Bursać" ove godine po prvi put ima međunarodni karakter, jer će nastupiti i dva hora iz inostranstva.  Što se hora "Orlići" tiče, oni će boraviti u Srbiji punih sedam dana i osim u Zrenjaninu, nastupati i u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu. Tokom boravka u našem gradu za njih će biti organizovan i izlet i vožnja brodom na Carskoj bari.