Radišić primio regionalne koordinatore programa za sticanje dualnih diploma

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić upriličio je u Gradskoj kući prijem za regionalne koordinatore ILS-mizzou programa za sticanje dualnih diploma srednjeg obrazovanja. Prijemu su prisustvovali Majkl Klementič, predstavnik US partnera ILS-mizzou, predstavnik Hrvatske Zoran Lončarić, predstavnici Srbije Boris i Svetozar Kirćanski, kao i prof. dr Dragana Glušac, prodekan Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” i Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije
 
Boris Kirćanski, direktor škole stranih jezika “Provida Futuri” iz Zrenjanina kaže da je ovaj sastanak organizovan zahvaljujući dobroj saradnji s Gradom Zrenjaninom i pomoćnikom gradonačelnika Duškom Radišićem.
- Suština programa za sticanje dualnih diploma srednje škole jeste da deca iz našeg regiona, uz redovno srednje obrazovanje, polažu dodatne ispite i dobiju diplomu američke srednje škole. Ja bih se zahvalio i predstavnicima Gimnazije i Tehničkog fakulteta, jer je moguća i saradnja između srednjih škola i fakulteta, razmena đaka i studenata, tako da je ovo dobra prilika za dogovor o takvoj saradnji – ističe Kirćanski.    
 
 
Tema sastanka bio je i razgovor o mogućnosti saradnje između Grada Zrenjanina, odnosno Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” i Univerziteta Mizuri u Sjedinjenim američkim državama, kao i o mogućnostima razmene učenika srednjih škola i studenata.
 
Gost iz Mizurija Majkl Klementič poreklom je sa ovih prostora, jer mu je otac rođen u Zrenjaninu. Objašnjava da je došao da podrži ovaj projekat, kroz obezbeđenje logističke podrške u Americi i drago mu je što mu se pruža prilika da pomogne deci iz Zrenjanina da steknu i novi vid obrazovanja.
- Univerzitet Mizuri je lociran na srednjem zapadu, blizu istočne obale i jedan je od najvećih u Sjedinjenim američkim državama, a u tom delu zemlje generalno postoji veliki broj univerziteta – ističe Klemenčić.
 
 
Zoran Lončarić dolazi iz škole stranih jezika u Križevcima, u Hrvatskoj i u Zrenjaninu je drugi put, kako bi pružio podršku projektu.
- Sam ILS-mizzou projekat ide kroz 12 država u regionu, a u Hrvatskoj očekujemo u oktobru prve studente koji će, uz redovno svedočanstvo srednje škole, steći i priznatu i akreditovanu US High school diplomu koja im otvara vrata za studiranje u Americi, ali i na drugim prestižnim fakultetima.
 
- Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” rado se odaziva svim pozivima na saradnju u vezi sa projektima, obrazovanjem, razmenom studenata i danas su nam predočeni modaliteti saradnje između dva univerziteta – u Mizuriju i Novom Sadu – a preko novosadskog univerziteta i našeg fakulteta – ističe Dragana Glušac i dodaje da je TF “Mihajlo Pupin” spreman za obezbeđenje uslova za uspostavljanje Memoranduma o saradnji između dva univerziteta. 
 
Direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković takođe ističe zainteresovanost te školske ustanove za saradnju na projektu, kako zbog mogućnosti sticanja dualnih diploma za učenike, tako i zbog mogućnosti razmene učenika.  
- Ovo sve dolazi u lepom momentu za Zrenjaninsku gimnaziju, koja u oktobru obeležava 170 godina postojanja – kazao je Radaković nakon sastanka u zrenjaninskoj Gradskoj kući.