Smotra horova ovog vikenda u Zrenjaninu

Horski festival ‘’Slobodan Bursać’’, treći po redu, koji se održava ovog vikenda u velikoj sali Kultrunog centra, a uz podršku Grada Zrenjanina, danas je svečano otvorio gradonačelnik Čedomir Janjiić, nakon čega je premijerno prikazan festivalski film ''Horski legionari', autora Nenada Vujinova.
 
 
Festival je započeo Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina, a naredni su nastupali Hor srednje Muzičke škole ''Josif Marinković'', Crkveno pevačko društvo ''Žene mironosice'', Mešoviti hor ''Prepodobni Rafailo Banatski'', a na samom kraju svoje kompozicije izveo je i gostujući Hor Pravoslavne srpske saborne crkve iz Temišvara, vođen dirigentom Jocom Bugarskim.
 
Tokom tri festivalske večeri publici će se predstaviti ženski, muški i mešoviti horovi, a subotnji program počeće matineom koji je posvećen dečijim horovima. U okviru dečjeg programa u foajeu i galeriji Kulturnog centra organizovana je kreativna muzička radionica za decu „Družiciranje”. 
 
 
Festival ove godine po prvi put ima internacionalni karakter, te osim zrenjaninskih horova i horova iz Beograda i Novog Sada, na festivalu nastupaju i horovi iz inostranstva, osim pomenutog iz Rumunije i Ruski dečji hor „Orlići” iz Moskve.
 
Otvarajući festival, gradonačelnik je pozdravio učesnike i publiku, istakavši da je Zrenjanin grad duge i bogate muzičke tradicije, čiji poseban segment zauizma upravo horsko pevanje:
- Kvalitetan rad, negovanje i poštovanje te umetnosti, doprineli su da naša sredina u prethodnom periodu iznedri brojne horove i pevače svetskog renomea. Upravo hor "Josif Marinković" kojim je dirigovao Slobodan Bursać, kome smo i posvetili ovaj festival, uspeo je da dostigne najviše umetničke visine i upiše Zrenjanin na svetsku muzičku mapu- rekao je Janjić.
 
On je dodao kako veruje da će Horski festival postati tradicionalan i u narednim godinama okupljati još više učesnika, a da će Grad Zrenjanin podržavati njegovo organizovanje.
 
 
Horski festival „Slobodan Bursać” osnovan je 2014. godine sa idejom da Grad Zrenjanin, koji ima višedecenijsku horsku tradiciju treba da ima i horski festival koji će podstaći dalji razvoj horskog pevanja i stvoriti nove naraštaje horskih pevača i publike.
 
Festival je posvećen maestru Slobodanu Bursaću, muzičkom pedagogu i dirigentu sa kojim je Omladinski mešoviti hor „Josif Marinković” iz Zrenjanina osvojio brojna priznanja, među kojima i titulu „Hor sveta” u Velikoj Britaniji 1987. godine.