Učesnici manifestacije ''Evropsko selo'' u poseti ambasadi Grčke

Ambasada Grčke u Beogradu i EU Info Point Novi Sad omogućili su i ove godine posetu ambasadi te zemlje učenicima škole koja je ove godine predstavljala Grčku na manifestaciji "Evropsko selo" - OŠ "Jovan Cvijić" iz Zrenjanina, kao i učenicima nagrađenim na takmičenju "Koliko poznaješ EU?" i nastavnicima koji su ih pripremali.
 
Osim posete diplomatskom predstavništvu Grčke,  zrenjaninski učenici i nastavnici imali su priliku da borave i u Helenskom fondu za kulturu, EU Info Centru u Beogradu, ali i da vide Kulu Nebojšu i razonode se u restoranu "Gyropolis".
 
 
 
Poseta je upriličena u okviru aktivnosti "Open Days", a ambasada Grčke je nastavila lepu tradiciju i ove godine po treći put organizovala dolazak učenika iz škole koja je predstavila Grčku na manifestaciji održanoj u Zrenjaninu 12. maja, povodom  obeležavanja Dana Evrope.
 
Goste je u grčkoj ambasadi primio Njegova ekselencija ambasador Konstantin Ekonomides i zadržao se s njima u spontanom i srdačnom razgovoru. U Helenskom fondu za kulturu su zrenjaninski učenici prijatno iznenadili domaćine izuzetnim poznavanjem grčke mitologije, dok su u EU Info Centru gosti, pored projekcija o Evropskoj uniji, mogli da se  informišu  i o mogućnostima koje EU nudi i mladim generacijama iz Srbije.
 
 
Istovremeno, Fond Evropski poslovi APV, koji takođe podržava manifestaciju "Evropsko selo", uručio je u zrenjaninskoj OŠ "Petar Petrović Njegoš" računare direktorima škola čiji su učenici osvojili prva tri mesta na takmičenju "Koliko poznaješ EU?". Predstavnik Fonda, Milan Čežek, načelnik službe za saradnju sa lokalnim samoupravama, dodelio je računare direktorima OŠ "Petar Petrović Njegoš", čiji je učenik, Dušan Vukanić, osvojio prvo mesto na takmičenju, zatim OŠ "2. oktobar", koju je predstavljao učenik Igor Ludajić i OŠ "Đura Jakšić" iz Zrenjanina, pošto je učenik te škole Vladislav Stefanović osvojio na takmičenju treće mesto.
 
Dodeli je prisustvovao i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović, kao predstavnik Grada Zrenjanina koji je, u saradnji sa osnovim školama, i organizator  celokupne manifestacije "Evropsko selo".
 
 
Još jednom se potvrdilo da sve ove aktivnosti doprinose razvoju saradnje, boljem upoznavanju zemalja  članica EU i same EU, ali i predstavljanju i afirmisanju naše dece,  naših  škola, Grada Zrenjanina i Srbije.