Uručeni sertifikati polaznicima letnje IT škole

Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“  danas su uručeni sertifikati za 17 polaznika letnje IT škole, zajednickog projekta Regionalnog centra za talente i Tehničkog fakulteta.
 
 
U ime Grada, polaznike škole je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je i sam programer i zna kako je bilo njemu na početku izučavanja informatike i kompjutera, pre 30 godina. On je mladima rekao da je to tražena profesija, koja im garantuje zaposlenje, kada završe školovanje, i da je trenutno takva situacija da je u Zrenjaninu moguće zaposliti 300 programera u kompanijama koje su investirale u našem gradu.
 
 
 
Već na jesen ovi mladi programeri kreću u novu školu, novi kurs, a u medjuvremenu su neizbežna takmičenja informatičara.
-Naš fakultet je jedan od tri osnivača Regionalnog centra za talente, i imamo nameru da negujemo nauku za koju naši mladi imaju dara. Ukoliko ne iskoristimo sav potencijal koji imamo bićemo svi na gubitku. Deca treba puno da rade i ulože, i trud će im se isplatiti. Ovo je perspektiva u kojoj postoje brojna radna mesta i koja su dobro plaćena. Radionica je samo jedna u nizu, biće ih još, a deca koja su učestvovala su pokazala veliku zainteresovanost prema IT sektoru - objasnila je Dragana Glušac, prodekan Tehničkog fakluteta.
 
 
 
Robert Sabo, sekretar Regionalnog centra, iskoristio je priliku da upozna prisutne sa dosadašnjim projektima i planovima Centra za budućnost. On je rekao da je ideja stara više od 20 godina najzad ostvarena, odradjena je škola fizike sa zrenjaninskom Gimnazijom , zatim multidisciplinarni kurs “biologija, hemija, zaštita životne sredine” u saradnji sa srednjom Hemijskom školom, a tokom leta sa Visokom tehničkom školom u planu je realizovanje škole robotike i automatike, ali to nije kraj jer ima još planova, rekao je Sabo.
 
 
Polaznici škole su, između ostalih, i ovogodišnji pobednici republičkog takmičenja „Tesla info kup“ Bojan Kirćanski, Stefan Đurđević i Simon Agić.
-Bilo je zanimljivo, volim računare i grafiku, i naučio sam neke nove stvari koje nisam znao. U budućnosti planiram da se bavim računarima, mada me više interesuje programiranje, nego grafika- rekao je Stefan Đurđević, koji je završio 8. razred u OŠ „Đura Jakšić“.