Vidovdanska akademija, uz priznanja učenicima generacije

Tradicionalno, svake godine na Vidovdan, Grad Zrenjanin i Organizacija „Svetosavlje“, organizuju svečanu Vidovdansku akademiju i prijem za učenike generacije u svim zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama. Četrdeset najboljih učenika tokom školske 2015/16. godine okupilo se danas u sali bioskopa „Sinema“ kako bi obeležili kraj jednog dela školovanja i primili zaslužena priznanja i čestitke od čelnika lokalne samouprave i organizacije „Svetosavlje“, a čestitke i aplauzi su stigli i od prisutnih roditelja, nastavnika i direktora škola. 
 
 
U prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, predsednika Skupštine grada Olivera Mitrovića, predsednika Organizacije „Svetosavlje“ Budimira Jovanovića, načelnika Školske uprave za Banat Milana Bojanića, načelnice Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Olivere Lisice, predstavnika Srpske pravoslavne crkve, zrenjaninskih privrednika, članova Organizacije „Svetosavlje“  i poslovnog udruženja „Zrepok“ i drugih zvanica, Vidovdansku akademiju otvorio je hor „Žene mironosice“, koje su otpevale himnu Republike Srbije, a nešto kasnije i kompozicije „Ječam žela“ i „Živela Srbija“.
 
 
Vidovdansku akademiju uveličao je svojim nastupom i glumac NP „Toša Jovanović“ Milan Kočalović, koji je interpretirao epsku narodnu pesmu „Kneževa večera“, a o Vidovdanu je nadahnuto besedila profesorka  Dragana Jovanović.    
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ukazao je na značaj Vidovdana, kao jednog od datuma koje srpski narod obeležava od davnina i koji se izdvaja ne samo kao verski praznik, već kao dan koji objedinuje nekoliko sudbonosnih događaja iz naše istorije.
- Vidovdan je omeđen uspomenom na kosovske stradalnike 1389. godine i pucnjem Gavrila Principa koji je najavio Prvi svetski rat, a simboliše sve naše vekovne slobodarske težnje i stremljenja – poručio je Janjić i osvrnuo se na aktuelni trenutak i razlog današnjeg okupljanja.
 
- Sećanje na prošlost, na našu slavnu istoriju, uvek je i prilika da se okrenemo budućnosti, a deo te budućnosti vidimo danas ovde, to su naši najuspešniji đaci, učenici generacije, kojima čestitam na postignutim rezultatima i želim da i u budućem školovanju budu uspešni kao što su sada – rekao je gradonačelnik i dodao da Grad Zrenjanin na različite načine pomaže svoje najuspešnije mlade sugrađane, učenike i studente.
 
 
-  Različiti su vidovi te podrške u toku svake školske godine, od stipendija do pomoći prilikom odlaska na takmičenja, usavršavanja, do manifestacije koju zajednički organizujemo sa Organizacijom „Svetosavlje“. Treba dati na značaju najboljim učenicima, a time i posredno odati priznanje i njihovim nastavnicima, profesorima, roditeljima. Očekuje nas uskoro i tradicionalni susret s najboljim učenicima, nosiocima Vukove diplome, kada će im Grad Zrenjanin na svečanom prijemu u Gradskoj bašti odati priznanje –  istakao je Janjić.   
 
 
Predsednik Organizacije „Svetosavlje“ Budimir Jovanović naglasio je da najbolji među najboljima, pored rada, istrajnosti i posvećenosti, treba da u sebi što više neguju i nešto što im može biti dragoceno za život i njihovo okruženje.
- Ono što imate u sebi nije samo vaša zasluga, to je i Božiji dar i vi imate obavezu da deo te dobrote, dobročinstva i svega onog što posedujete prenesete i drugima – kazao je on i pobrojao neke od aktivnosti  kojima i “Svetosavlje“ pokušava da tradicionalne vrednosti našeg naroda što više prenosi na mlađe generacije. 
 
 
Miroslav Knežević učenik je generacije u OŠ „Sveti Sava“ u Stajićevu. Ističe da je za takav rezultat trebalo dosta truda i rada, ali da je diploma podsticaj za buduće školovanje.
- Planovi su mi da upišem smer elektrotehničar računara u srednjoj školi „Nikola Tesla“ i nadam se što boljem uspehu, kao i u osnovnoj školi – kazao je Knežević nakon današnje svečanosti.