Započet projekat Zaustavi zaštiti pomozi

17. juna 2016. godine u sali Gradskog veća, Pokrajinski sekreterijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju u partnerstvu sa Centrom za podršku ženama iz Kikinde predstavio je projekat pod nazivom „ZAUSTAVI – ZAŠTITI – POMOZI – Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u Autonomnoj pokrajini Vojvodini“ a koji se finansira od strane Povereničkog fonda Ujedninjenih Nacija za podršku akcijama eliminisanja nasilja nad ženama / The United Nation Trust Funda to End Violence Against Women ili UN Trust Fund.

 

 

Ispred Gradske uprave goste je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i istakao da je na temu nasilja nad ženama i nasilja u porodici Zrenjaninski model prevencije i suzbijanja jedan od naprepoznativljih i najuspešnijih i služi kao primer dobre prakse. Grad pruža punu podršku svim aktivnostima i projektima iz ove oblasti tako da smo ponosni da cemo i ovaj jedinstveni pilot projekat sprovoditi i u nasem gradu.

 

  

 

Ovaj projekat će se realizovati u periodu od 2016 – 2018 godine, a ciljna grupa na koju se projekta odnosi su žene koje su bile u situaciji rodno zasnovanog nasilja ili su izašle iz situacije nasilja i kojima je pre svega potrebna pomoć i podrška za prevazilaženje te situacije.

 

 

Projektom je predviđeno ostvrenje sledećih rezultata:

1. Stvaranje uslova za osnivanje 7 pilot centara za žrtve seksualnog nasilja (Kikinda, Zrenjanin, Novi Sad, Subotica, Sombor, Sr. Mitrovica i Vršac)

2. Edukacija i senzibilizacija 1500 zdravstvenih radnika i 400 stručnjaka iz drugih sektora.

3. Unapređen model multisektoske saradnje lokalnih koordinacionih tela za zaštitu žena od nasilja.

4. Promotivna kampanja  sa ciljem senzibilizacije i širenja svesti svih zainteresovanih, kao i najšire javnosti, o borbi protiv rodno zasnovanog i seksualnog nasilja.