Zrenjaninski muzej na festivalu "Intermuzeji 2016" u Moskvi

Narodni muzej Zrenjanin se u maju predstavio na najvećem međunarodnom Muzejskom festivalu u Rusiji „Intermuzeji 2016“, prezentujući dokumentarni materijal i fotografije dela ruskog slikara Aleksandra Lažečnikova koje je odabrala kustoskinja-istoričarka umetnosti zrenjaninskog muzeja Olivera Skoko.

 

 

Preko Srednjobanatskog upravnog okruga, Istorijsko-kulturni muzej „Kolomenski kremlj“ iz Kolomne je zrenjaninskom muzeju predložio saradnju, u želji da se na festivalu predstavi projektom „Kolomna – Srbija, zajedno gradimo budućnost“ u okviru kojeg bi bio izložen materijal o Ležečnikovu i arhitekti Nikolaju Krasnovu, znajući da zrenjaninska ustanova u okviru svojih zbirki čuva i nekoliko radova pomenutog slikara.

 

 

Ruski umetnik Aleksandar Ivanovič Lažečnikov je rođen u Moskvi 1872. godine, a umro je u Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu, 1944. godine. Kao ruski emigrant u naš grad je došao 1920. godine u kojem je ostavio dubok trag u kulturnom i obrazovnom životu. Radio je kao nastavnik crtanja u ovdašnjoj Gimnaziji, izlagao je samostalno kao i sa grupom „Velikobečkerečki impresionisti“, ali i sa drugim umetnicima u Beogradu, Novom Sadu, Parizu... Slikao je pejzaže, portrete, žanr-scene i aktove. Godine 1962. supruga Aleksandra Lažečnikova je većinu njegovih radova prenela u tadašnji SSSR, međutim njegova dela se i danas nalaze u privatnim zrenjaninskim kolekcijama, dok Narodni muzej Zrenjanin čuva pet slika. 

 

 

Festival ‘’Intermuzeji’’ u Rusiji je jedan od najvećih muzejskih festivala u svetu, svake godine okuplja oko 300 muzeja iz zemlje i inostranstva, a ove godine održan je po osamnaesti put.