Ambasador Kanade u Zrenjaninu: nastavak saradnje u oblasti kulture

Njegova ekselencija, ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington, posetio je juče Zrenjanin i nakon prijema u Gradskoj kući otvorio izložbu jugoslovensko-kanadskog slikara Sadka Hadžihasanovića u Savremenoj galeriji Umetničke kolonije “Ečka”.
 
Ova poseta najvišeg diplomatskog predstavnika jedne od vodećih zemalja sveta predstavlja nastavak uspešne saradnje između ambasade Kanade i grada Zrenjanina koja, u oblasti kulturne razmene, u kontinuitetu traje već tri godine. Prethodno je, počev od 2009. godine, u našem gradu, zahvaljujući pomoći Kanade, realizovano nekoliko projekata u oblasti kulture, unapređenja sudstva i rada lokalne samouprave.
 
 
Ambasadora Piningtona i njegovu suprugu ugostio je u Gradskoj kući gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima, pomoćnikom gradonačelnika Duškom Radišićem i predsednikom Skupštine grada Oliverom Mitrovićem, uz prisustvo direktora Savremene galerije UK Ečka Igora Dostanića.
 
Gradonačelnik Janjić iskoristio je priliku da se zahvali ambasadoru na još jednoj njegovoj poseti Zrenjaninu, istakavši da je naš grad počastvovan svakom posetom nekog ambasadora, a posebno kada je u pitanju ambasador tako značajne zemlje u svetskim razmerama, kao što je Kanada.
- Odajem priznanje i menadžmentu Savremene galerije koji već treću godinu, kroz saradnju s ambasadom Kanade, omogućava predstavljanje umetnika koji žive i stvaraju u toj zemlji.   Povod susreta je ponovo sjajan, otvaranje još jedne izložbe, ali naravno da smo i ovoga puta iskoristili priliku da promovišemo Zrenjanin, sve mogućnosti investiranja u naš grad, i siguran sam da će iz ovih susreta i razgovora proisteći i nešto što će biti interesantno svim našim sugrađanima - naglasio je Janjić. 
 
 
Ambasador Kanade i gradonačelnik Janjić potom su se obratili i prisutnima na otvaranju izložbe “Mladi Romi: priče iz Klarije”, umetnika Sadka Hadžihasanovića, poniklog na ovim prostorima, a danas nastanjenog u Kanadi.
 
O umetniku i izložbi govorila je kustoskinja Savremene galerije UK Ečka Slavica Popov, opisujući umetnički put Hadžihasanovića i nastanak slika u obližnjem Radojevu (Klariji), u koje umetnik stiže iz ratom zahvaćenog Sarajeva, 1993. godine.
- Do dolaska u Ečku Hadžihasanović je već skoro jednu deceniju bio prisutan na jugoslovenskoj umetničkoj sceni i formirao se kao umetnik čija se praksa podjednako zasnivala na tradicionalnom slikarstvu ali i na nekonvencionalnim umetničkim konceptima predstavljanja umetnosti naročito u okviru delovanja grupe “Zvono” čiji je bio član. Već sledeće godine otišao je za Kanadu gde se našao u sasvim drugačijim kako sociološkim tako i kulturnim kontekstima.
 
 
Ona je rekla da se, provodeći poslednjih godina leta u Radojevu, umetniku jednostavno nametnula jedna tema koju je zatim slikao nekoliko godina.
- U želji da slika banatsku ravnicu, mladi Romi su praktično upali na njegove slike vođeni svojom znatiželjom šta to umetnik radi u selu koje tiho odumire. Iako su ovi Sadkovi radovi nastajali sa željom da se izbrišu predrasude i stereotipi o Romima, pa tako dotiču određene socijalne i društveno-političke probleme, njihov cilj nije kritička intervencija na trenutno stanje već više nostalgija prema detinjstvu i seoskoj idili kao način da umetnik ostane veran svojoj prvoj impresiji i iskrenosti svojih osećanja - objasnila je Slavica Popov.
 

Otvarajući izložbu, Njegova ekselencija ambasador Pinington istakao je da su mnogi umetnici, kao što je slučaj i sa Hadžihasanovićem, doseljavanjem u Kanadu doprineli izgradnji čvrstih veza između dveju kulturnih zajednica.
- Kanada je zemlja različitosti, dom ljudima koji su došli sa svih strana sveta. Mi tolerantan odnos prema ljudima iz drugih zemalja, drugih nacija, religija ili drugačijih opredeljenja nego što su naša, vidimo kao jednu od naših prednosti.
 
 
On je pomenuo da je Sadko izgradio svoju reputaciju kao priznati umetnik u Kanadi, gde je dobio i brojne umetničke stipendije.
- Što se tiče ove izložbe, čestitam Sadku na njegovoj umetničkoj percepciji da pozicionira mlade vojvođanske Rome na posebno mesto. I oni su doprineli različitosti, koja je takođe jedna od prednosti Srbije, kao što su tome doprinele i mnoge druge grupe, posebno ovde u Vojvodini. Siguran sam da izložba u Zrenjaninu za Sadka i njegovu porodicu ima posebno značenje, s obzirom da je tema izložbe povezana sa ovim regionom i njegovim porodičnim korenima - rekao je ambasador.
 
 
Izrazivši zadovoljstvo što izlaže upravo u Zrenjaninu, za koji ga vezuje više detalja iz njegove umetničke karijere, Sadko Hadžihasanović je rekao da je bio učesnik likovne kolonije u Ečki, 1992. godine, kao i da često posećuje Radojevo, iz kog je njegova supruga.
- Srećom, nastavio sam u Kanadi da se bavim ovim poslom, ali u početku to nije bilo jednostavno. Bavim se i profesorskim radom, a u Kanadi sam izlagao na više od 60 izložbi. Radovi koje prezentujem na ovoj izložbi nastali su bez posebne ideje, kako to često i biva u umetnosti. Odmarajući se i radeći skice i pejsaže u Radojevu, često su se, između prirode i mene, spontano pojavljivali mladi Romi, koji su prihvatali moje pozive da poziraju. Zanimljivo je da su oni mahom imali na sebi neke simbole globalne kulture, patike, majice, koka-kolu u rukama. Uradio sam jednu, dve slike i odjednom je to počelo da se razvija i postalo priča, jedna vrsta narativnog realizma. Slike su, dakle, iz Klarije, Radojeva, otišle do Kanade, prva izložba bila je u Torontu, da bi sada, praktično, zatvorile krug i vratile se na prostor na kom su i nastale - objašnjava Hadžihasanović. 
 
 

Nakon otvaranja, publici se predstavio tradicionalnim plesom par Roma iz Radojeva. Izložbu “Mladi Romi: priče iz Klarije” podržali su Ambasada Kanade u Srbiji, Grad Zrenjanin, Kulturni centar Beograda i Ontario Arts Council iz Kanade.