Četiri terenska vozila gradu iz IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Rumunija

Gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću, uz prisustvo i predsednika Skupštine grada Olivera Mitrovića, uručeni su danas ključevi četiri terenska vozila marke “Dačija - Daster”, koja su gradu Zrenjaninu dodeljena u okviru projekta “Zajedničko upravljanje rizicima od poplava” IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Rumunija. Nosilac tog projekta, ukupne vrednosti 828.080 EUR, je Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj “Banat” Zrenjanin, a partner Međuopštinska razvojna asocijacija za upravljanje vanrednim situacijama - ADIVEST iz Temišvara. Od tih sredstava za stranu Srbije opredeljeno je 523.080,00 EUR.
 
 
Projekat “Zajedničko upravljanje rizicima od poplava“ nastao je kao odgovor na činjenicu da je teritorija Banata prethodnih godina često bivala izložena poplavama, a s ciljem podizanje nivoa bezbednosti stanovnika u pograničnom području u pogledu rizika od poplava, odnosno razvoja integrisanog prekograničnog sistema za upravljanje i prevenciju poplava koji će unaprediti kapicitete i pripremljenost nadležnih organa lokalnih samouprava u Banatu i susednom okrugu Timiš, u Republici Rumuniji. 
 

Direktorka Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj “Banat” Irena Živković objasnila je da je kao najveći izazov identifikovan nedostatak potrebne opreme za kvalitetno i pravovremeno reagovanje u vanrednim situacijama.
- Preko 80% sredstava projekta, odnosno 434.500,00 EUR, biće utrošeno upravo na poboljšanje tehničke opremljenosti za reagovanje u vanrednim situacijama. U tom cilju pribavljena su ova terenska vozila, a u narednom periodu biće pribavljena i multifunkcionalna vozila za reagovanje u vanrednim situacijama, bageri, mobilni agregati i pumpe, čamci za spasavanje i individualna oprema za lica angažovana na zaštiti i spasavanju - rekla je Živkovićeva.
 
 
Grad Zrenjanin značajno je doprineo uspešnoj realizaciji projekta, obezbedivši finansijska sredstva potrebna za kofinansiranje projekta i nedostajuća sredstva za nabavku opreme. Takođe, podršku realizaciji projekta dali su i Srednjobanatski upravni okrug i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije - Sektor za vanredne situacije.
 
Gradonačelnik Zrenjanina rekao je da Grad Zrenjanin želi spreman da dočeka eventualne vanredne situacije koje ga mogu zadesiti, poput poplava koje nisu retkost poslednjih godina.
- Na tom planu izuzetno dobru saradnju ostvarujemo sa Sektorom za vanredne situacije MUP Srbije i svesni smo da, osim obuke i pripreme ljudstva za takve situacije, moramo imati i dobru i kvalitetnu opremu da bi reagovali na pravi način. Zahvaljujući našem Regionalnom centru za društveno-ekonomski razvoj “Banat” i njihovom partneru iz Rumunije uspeli smo da zajednički krenemo u jedan veliki projekat, čiji se prvi konkretni rezultati danas vide ovde. Vrlo brzo ćemo oformiti i obučiti određene grupe ljudi koji će koristiti tu opremu i najefikasnije znati da odreaguju u slučaju vanrednih situacija - istakao je Janjić. 
 
 
On je naglasio značaj projekata prekogranične saradnje za obezbeđivanje sredstava koje nije moguće predvideti budžetom i dodao da će Grad takve projekte uvek podržavati.
- Podržavamo projekte i kada ih rade naša javna preduzeća, i kada ih rade ustanove kulture, mesne zajednice, nevladine organizacije, pratimo ih, pomažemo ako treba i tehnički, i naravno da je to put da dođemo do kvalitetne opreme i sredstava, do dobre obuke i svega onoga što ne može sam budžet da isprati - poručio je gradonačelnik.