Fudbalska lopta na Bagljašu kreće u petak

Tradicionalni turnir u malom fudbalu "Bagljaš" ove godine startuje u petak, 15. jula i trajaće okvirno do početka Olimpijskih igara, 5. avgusta, a mesto održavanja takođe je dobro poznato - teren OŠ “Petar Petrović Njegoš”, saopštili su danas organizatori na konferenciji za novinare u Gradskoj kući. Turnir su najavili Ivan Mikalački i Dragana Perduh, članovi Organizacionog odbora. 
  

Ovo je osamnaesto izdanje turnira koji tokom leta izaziva najviše pažnje sportske javnosti u Zrenjaninu i okuplja veliki broj učesnika i publike. Prošle godine je učešće uzelo 90 ekipa, a prijavljivanje za ovogodišnji turnir moguće je do srede, 13. juna, do 16 časova, putem telefona 063/1703685. Turnir se igra u kategorijama veterana (igrači rođeni 1981. godine i stariji), seniora (1998. i stariji), juniora (1999/2000, 2001. i 2002. godine), pionira (2003. godine i mlađi). Kotizacije su 10.000 din po ekipi (za veterane i seniore), 5.000 din za juniore, dok pioniri i ove godine igraju besplatno. Ukupan nagradni fond iznosi oko 500.000 dinara.
- Turnir ove godine počinjemo nešto kasnije, zbog Evropskog prvenstva u fudbalu, a u zavisnosti od broja prijavljenih ekipa i vremenskih uslova, pokušaćemo da ga završimo do početka Olimpijskih igara. Utakmice će se igrati se u večernjim časovima, s najverovatnijim početkom prve utakmice od 18 časova - kaže Ivan Mikalački i dodaje da će i ove godine biti uvedene neke novine u samu igru.  
 
 
- Igraće se loptom za veliki fudbal, “peticom”, golovi će biti veći od rukometnih, odnosno oni sa terena za mali fudbal u sportskom centru “Partizanu”, a trajanje utakmica biće 10, 15 ili 20 u minuta, u zavisnosti od kategorije i faze takmičenja. S obzirom da se igra po modifikovanim futsal pravilima, korigovan je broj prekršaja koji donosi kazneni udarac. Peti prekršaj i svaki sledeći biće ujedno i kazneni udarac na mečevima koji traju 10 i 15 minuta, a šesti na utakmicama trajanja 20 minuta, odnosno kod seniora, u nokaut-fazi takmičenja. Ostaje pravilo da ekipe mogu imati prijavljena maksimalno dva registrovana futsal igrača u grupnoj fazi turnira - objasnio je Mikalački. 
 
Izvlačenje takmičarskih parova biće organizovano 13. juna u 18 časova, u prostorijama mesne zajednice “Veljko Vlahović” na Bagljašu, a tok turnira i rezultati moći će da se prate na veb stranici www.turnirzrenjanin.com ili na fejsbuk stranici Turnir Bagljaš. Turnir je organizovan uz podršku Grada Zrenjanina i sponzora.