Komisija Ministarstva kulture i informisanja u poseti institucijama kulture u Zrenjaninu

Sastanak predstavnika zrenjaninskih institucija kulture sa članovima komisije na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije – Gradovi u fokusu 2016, organizovan je danas u sali Gradskog veća radi upoznavanja sa gradom i sagledavanjem kapaciteta u okviru drugog kruga selekcije za odabir jednog od tri grada koji će poneti titulu "Grad u fokusu" i kojem će biti odobrena sredstva namenjena nastavku aktivnosti u okviru kulturnog razvoja i implementacije kulturne strategije. 

 

 

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić koji je novinarima rekao da se pri izradi projekta nije vodilo računa o tome šta je bitno i značajno za komisiju, već šta je to bitno za Zrenjanince i Zrenjanin.

- Tako smo pripremali projekat i imali smo dobru koordinaciju i saradnu sa predstavnicima kulture, a upravo dobar rad svih nas kandidovao nas je među deset gradova. Mislim da smo mi već grad u fokusu imajući u vidu broj manifestacija i projekata koji se sprovode u našem gradu, ali se nadamo da ćemo i zvanično poneti tu titulu - rekao je Radišić navoideći da je Grad Zrenjanin aplicirao i za sredstva iz fondova EU iz oblasti kulture kako bi se obnovili pojedini objekti.  

 

 

Ivana Kukolj Solarov, pomoćnik direktora pozorišta "Toša Jovanović" i koordinator aktivnosti projekta kazala je da je Zrenjanin sedmi grad koji je komisija obilazi u sklopu projekta.

- Ovaj projekat najavljen je još februara prošle godine, ovde u Zrenjaninu, kada je ministar Ivan Tasovac, obilazeći naše institucije kulture, prepoznao Grad Zrenjanin kao mesto koje bi moglo biti deo projekta koje se u to vreme tek formirao. Krajem jula ove godine to i jeste zaživelo, a mi se nadamo da ćemo uspeti da pobedimo na ovom konkursu i 2016. budemo Grad u fokusu i deo projekta kojim Ministarstvo kulture pokušava da pomogne decentralizaciju kulture, što i jeste od velike važnosti - istakla je ona ukazavši da će nakon ovog, prvog dela priče o projektima svih institucija kulture - muzeja, pozorišta, biblioteke, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Istorijskog Arhiva, Kulturnog centra i Savremene galerije, vezanih za savremeno stvaralaštvo, komisija poći u obilazak i onih zgrada koje spadaju u drugi deo projektnih aktivnosti, a koje spadaju u zaštitu kulturne baštine , odnosno, zgradu Centra za socijalni rad, muzeja, salu pozorišta i Kulturni centar.

 

 

Ivana Kukolj Solarov ukazala je i da će, kako je planirano, tokom iduće nedelje biti poznati i rezultati.

- Saznaćemo jesu li naši projketi bili dovoljno dobri i odgovaraju li konkursu. Nakon toga imaćemo još nekoliko dana da pripremimo novu prezentaciju koja će se odvijati u Ministarstvu kulture, tako da bi početkom septembra trebala da bude doneta konačna odluka o tome koji je to “Grad u fokusu”. Ukoliko to bude Zrenjanin to će puno značiti jer ćemo na taj način obnoviti neke zgrade koje inače ne bismo mogli da obnovimo i pokrenućemo i unaprediti one manifestacije koje već postoje, odnosno, koje smo već osmislili. Mislim da je predstavnicima Ministarstva kulture bio interesantan naš projekat koji nas je uvrstio među prvih deset gradova, od ukupno sedamnaest, a to svedoči da smo na pravom putu. Ne smemo ništa da predviđamo, ne znamo šta će biti, ali ostaje nam da se nadamo - rekla je ona uz napomenu da, ukoliko Zrenjanin i ne bude izabran, kultura u našem gradu neće zamreti. 

 

 

Inače, na izradi projekta radili su stručnjaci Gradske uprave, a na osnovu predloga koje su dale sve institucije kulture, najpre proistekli iz Strategije razvoja kulture grada, dokumenta koji malo koji grad u Srbiji ima.     

 

 

Grad Zrenjanin je na ovaj konkurs učestvovao sa predlogom projekta "Zrenjanin u fokusu"’ koji je predvideo brojne aktivnosti iz domena savremenog stvaralaštva - izložbu o istorijatu bioskopa u Zrenjaninu, festival operskog stvaralaštva "Muzika u fokusu", biblioteku na otvorenom, manifestaciju "Pod šeširom Todora Manojlovića" zajednicki projekat više ustanova kulture i sadržao bi postavljanje predstave Todora Manojlovića, izložbe na temu njegovog života, koncerte, javna čitanja, zatim Festival vojvodjanskih pozorišta, Bijenale akvarela... Iz domena zaštite kulturnog nasleđa predviđena je adaptacija i sanacija zgrade Narodnog pozorišta, rekonstrukcija atrijuma Narodnog muzeja, sanacija zgrade Centra za socijalni rad i investiciono održavanje platoa Kulturnog centra Zrenjanin.