Obeležena 75. godišnjica od Dana ustanka u Drugom svetskom ratu

Na Ivanjdan, 7. jula 1941. godine, odjeknuli su prvi pucnji u Srbiji, nakon što je tri dana ranije u Beogradu doneta odluka o podizanju oružanog ustanka protiv fašističkog okupatora. Ovi datumi obeležavaju se danas kao početak oružane antifašističke borbe na teritoriji naše zemlje, a  na 75. godišnjicu od tih događaja i u Zrenjaninu su evocirana sećanja i položeni venci na spomen-obeležja iz Drugog svetskog rata.
 
 
Na spomenik Žarku Zrenjaninu vence su položili predstavnici Grada Zrenjanina, Gradskog odbora SUBNOR Zrenjanin, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida i Komunista Zrenjanina. Prisutnima se obratio predsednik gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Zrenjanin Neđo Papić, a u ime Grada Zrenjanina vence su položili predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.
 
 
 
- Grad Zrenjanin ima želju, ali i obavezu da svake godine obeležava ovaj važan datum iz naše istorije - poručio je Duško Radišić na današnjoj svečanosti i istakao da moramo pamtiti i podsećati se na ono najvrednije što su naši preci položili u borbi za slobodu našeg naroda - svoje živote.
- Ponosni smo što je naš narod bio na strani antifašističke koalicije i danas obeležavamo 75. godišnjicu od početka te borbe. Podsećanje na žrtve jedan je od načina da se skrene pažnja na bilo kakvu danas prisutnu rasnu, nacionalnu ili versku mržnju koja ništa dobro ne može doneti, uz poruku da se  ratne strahote i zlo iz Drugog svetskog rata više nikada i nikome ne ponove - rekao je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.
 
 
Među prisutnima na svečanosti bio je i krepki Savo Radovanović, rodom iz istočne Bosne, učesnik Drugog svetskog rata i nosilac više ratnih odlikovanja. U rat je otišao sa 14 godina, u diverzantsku jedinicu, a ratni put ga potom  vodi po bosanskim ratištima, sve do Sremskog fronta.
- Bio sam u Vojvođanskoj, potom 15. Majevičkoj brigadi, gde sam bio kurir do kraja rata i borbi na proboju Sremskog fronta. Učestvovao sam i u akciji hvatanja nemačkog generala Lera, u Sloveniji, na zavšetku rata, gde sam i demobilisan - seća se Radovanović i poručuje današnjim generacijama da treba da rade i da se bore u životu, jer, po njemu, ko misli da može da živi bez rada, jako se vara.