Pomoć mladima kroz projekat "Istraži svoj biznis"

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović prisustvovao je danas , u prostorijama Regionalnog edukativnog centra – Banat, konferenciji za novinare povodom završetka projekta "Istraži svoj biznis" na kojoj su predstavljeni poslovni planovi mladih preduzetnika. 

Čestitajući na uspešnoj realizaciji projekta, Mitrović se zahvalio i svim lokalnim partnerima na projektu, bez kojih, kako je rekao, on ne bi mogao da bude uspešno realizovan. 

 

 

- Zahvaljujem se i svim nezaposlenim licima koja su uzela učešće u projektu, a posebno čestitam onima čije će poslovne ideje biti nagrađene i čija ćemo imena uskoro čuti. Rešavanje problema nezaposlenosti sigurno je jedan od prioriteta kojim će se u narednom periodu baviti svi nivoi aktuelne vlasti, od Republike do lokalne samouprave. Grad Zrenjanin hrabro se suočio s tim problemom i pokušava da ga reši na različite načine. Značajan nam je svaki dolazak investitora i otvaranje velikih proizvodnih pogona, ali su nam jednako važni i ovakvi projekti, koji doprinose pokretanju privatne inicijative, razvoju sopstvenih poslovnih ideja i unapređenju određenih preduzetničkih veština i znanja - kazao je on.

Predsednik Skupštine grada naglasio je da je Regionalni centar za razvoj "Banat" dugogodišnji partner Grada Zrenjanina sa kojim je realizovan čitav niz projekata iz ove oblasti.

 

 

-  Projekat "Istraži svoj biznis" okupio je nezaposlena lica sa najboljim i najperspektivnijim poslovnim idejama i mi ćemo danas proglasiti tri najbolja poslovna plana, kojima će biti omogućena dalja realizacija. Takođe, želeo bih da istaknem da će Grad Zrenjanin i ubuduće podržavati projekte sva tri republička ministarstva i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, jer nam je to u zajedničkom interesu - dodao je Mitrović.   

 

 

Inače, projekat "Istraži svoj biznis" realizuje se uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju – SDC i odobren je u okviru Javnog konkursa "Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih". Realizuje se u partnerstvu sa institucijama i organizacijama iz javnog i privatnog sektora, a uz podršku Grada Zrenjanina i Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Zrenjanin.

 

 

Projekat je pružio mogućnost mladim nezaposlenim licima sa teritorije srednjeg Banata da uz pomoć adekvatnih obuka i kontinuirane mentorske podrške, razviju svoje sopstvene poslovne ideje, unaprede svoje veštine i znanja i spremni se otisnu u preduzetničke vode. 

Dvanaest učesnika sa najboljim i najperspektivnijim poslovnim idejama su u proteklih osam nedelja prošli naprednu obuku iz oblasti preduzetništva, koja je podrazumevala kontinuirani mentorski rad sa relevantnim ekspertima i predstavnicima privrede iz različitih oblasti. 

 

 

Stručna komisija odabrala je tri najbolja poslovna plana, za koje je obezbeđena finansijska podrška u pojedinačnom bruto iznosu od 2.000 švajcarskih franaka, adekvatna konsultantska podrška od strane projektnih partnera u narednih godinu dana, kao i druge vredne nagrade za ostale učesnike. 

Kako je danas rečeno, najbolje poslovne planove izneli su Renata Đorđević Sabadoš, Ivana Bolozan i Rade Babić.

Realizacija projekta traje 6 meseci, ukupni budžet je 24.950 CH (švajcarskih franaka), a cilj projekta je doprinos smanjenju dugoročne nezaposlenosti i povećanju zapošljivosti mladih nezaposlenih lica na teritoriji Srednjeg Banata.