Proglašena trodnevna žalost na teritoriji Grada Zrenjanina

Zbog nezapamćenog tragičnog događaja u Žitištu, noćašnjeg petostrukog ubistva i ranjavanja više od dvadeset osoba, Gradsko veće grada Zrenjanina, na jutrošnjoj sednici, donelo je odluku o proglašenju trodnevne žalosti na teritoriji Grada Zrenjanina. Za dane žalosti proglašeni su 3, 4 i 5. jul, a sve manifestacije zabavnog karaktera najavljene za danas i za naredna tri dana na teritoriji Grada Zrenjanina otkazane su.
 
U Žitištu je noćas, oko 1.40 časova, u kafiću “Makijato” Z.S. (38) rafalima iz vatrenog oružja usmrtio pet, a ranio više od dvadeset osoba. U tom mestu sinoć je počela tradicionalna manifestacija “Pile Fest”, mnogo je bilo gostiju i posetilaca, a prvi podaci ukazuju na zločin iz ljubomore, jer je Z.S. ubio svoju suprugu i još jednu žensku osobu, najverovatnije njenu prijateljicu, a potom nasumce pucao po kafiću. Povređeni su zbrinuti u zrenjaninskoj Opštoj bolnici, a petoro sa najtežim povredama upućeno je u medicinske ustanove u Novi Sad, Sremsku Kamenicu i Beograd.
 
Nakon odavanja počasti nastradalima, gradonačelnik Zrenjanina i predsedavajući Gradskog veća Čedomir Janjić predložio je da se sa današnje sednice skinu sve predviđene tačke dnevnog reda i da se donese Zaključak o proglašenju dana žalosti na teritoriji Grada Zrenjanina. Gradonačelnik i Gradsko veće uputili su najiskrenije saučešće porodicama nastradalih, a Grad Zrenjanin pružiće svu neophodnu pomoć opštini Žitište, kao izraz saosećanja i solidarnosti. 
 
 
Trodnevna žalost proglašena je od 00.00 časova 3. jula, do 24.00 časova 5. jula i tokom ova tri dana javne ustanove, institucije, sredstva javnog informisanja, sportski klubovi tokom takmičenja na teritoriji Grada Zrenjanina, treba da se ponašaju u skladu sa zakonskim odredbama o proglašenju dana žalosti. Otkazane su i sve manifestacije zabavnog karaktera, uključujući i one najavljene za danas, 2. jul.   
 
Gradonačelnik Zrenjanina kaže da se, nažalost, dogodila nezapamćena tragedija na ovoj teritoriji i da je Gradsko veće, u skladu sa tom situacijom, odložilo redovnu sednicu i proglasilo trodnevnu žalost.
- Odlučili smo da odložimo i sve manifestacije koje su bile planirane za danas, a tokom naredna tri dana svi će se ponašati u skladu s ovom odlukom. Razgovarao sam odmah i sa članom Gradskog veća za oblast zdravstva, dr Đukanovićem, koji je noć proveo u zrenjaninskoj bolnici, nažalost, mnogo je ranjenih ljudi u našoj bolnici i ja moram da pohvalim lekare i sve zdravstvene radnike koji su odreagovali izuzetno brzo i učinili sve što su mogli kako bi neki životi bili spaseni - rekao je Janjić i najavio skoru posetu bolnici.