Program kulture ''Grad u fokusu'' - Zrenjanin zasluženo u užem izboru

Zrenjanin je uvršten među deset gradova u Srbiji za titulu “Grad u fokusu” Ministarstva kulture i informisanja Vlade Srbije. Od ukupno 27 prispelih prijava gradova i opština propozicije konkursa ispunilo je 14 kandidata, a u užem izboru su se našli, osim Zrenjanina, još i Kikinda, Novi Bečej, Pančevo, Šabac, Kučevo, Kragujevac, Užice, Kraljevo i Kruševac. Na osnovu prikupljenih informacija, komisija će u narednom periodu izvršiti selekciju i pozvati predstavnike jedinica lokalne samouprave koje su ušle u najuži izbor, da predstave svoje projekte u Beogradu, posle čega će doneti konačnu odluku koje lokalne samouprave će poneti titulu "Grad u fokusu 2016".
 
 
Podsećamo, upravo je prilikom prošlogodišnje posete našem gradu, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac najavio program “Grad u fokusu” koji, po njegovim rečima, treba da pruži priliku jedinicama lokalnih samouprava da apliciraju na konkurs u okviru novog Programa i da, u saradnji sa institucijama i organizacijama civilnog društva, unaprede kapacitete u kulturi i kulturnu ponudu.
- Mi ćemo svake godine birati, iako još nismo odlučili hoće li to biti dva, tri ili četiri grada, koja će te godine biti “u fokusu”. Dakle, za tri ili četiri godine, od 2016. mi ćemo imati dvanaest ili trinaest gradova koji su se svojim kvalitetom izdvojili i postali vidljiviji u Srbiji - kazao je tada novinarima Tasovac i dodao koliko je važno da važno da "sami sebi pokažemo kakvi su kapaciteti i kakve kvalitetne imamo stvari u Srbiji i da one postanu vidljive".
 
 
Predmet konkursa je i podsticanje lokalnog razvoja kroz podršku godišnjim programima kulturnih aktivnosti koje se realizuju na teritoriji odabrane opštine ili grada. Titula “Grad u fokusu” omogućiće tim sredinama da budu prepoznate kao relevantni nacionalni centri razvoja kulture i na taj način postanu vidljivije na kulturnoj mapi Srbije i Evrope.
 
Program je zaživeo i Zrenjanin se (očekivano) našao među deset gradova koji žele da svoju kulturnu ponudu učine prepoznatljivijom u nacionalnim okvirima. Nepotrebno je posebno isticati domete našeg pozorišta, muzeja, savremene galerije, biblioteke, istorijskog arhiva i drugih institucija i ustanova kulture, kao i realizovane programe u lokalu, ali je uvek bio problem kako te programe učiniti što dostupnijim na širem planu. Nedavno je i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić prilikom posete zrenjaninskom muzeju rekao da, nažalost, nije znao da u našem gradu postoji i uspešno radi takav muzej, te da Zrenjanin ima nešto na šta on, kao Beograđanin, može da bude ljubomoran.
 
 
Izdvajanjem sedam procenata sredstava iz budžeta za oblast kulture, Zrenjanin se svrstao među vodeće gradove u našoj zemlji. Lokalna samouprava time ne samo što direktno podržava ustanove kulture i njihove programe, već čini i značajne napore da očuva i revitalizuje kulturnu i graditeljsku baštinu kojom se možemo podičiti. Učešće u programu “Grad u fokusu” trebalo bi da svemu tome donese i dodatni kvalitet.