Prvi radovi na sanaciji Pupinove kuće i donacija Regionalnom centru za talente

Regionalni centar za talente u Zrenjaninu postao je bogatiji za biblioteku sa oko 2.000 naslova, koju je Centru poklonio prof. dr Mihajlo Bajić, nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, rođen 1928. godine u Banatskom Dvoru. Profesor Bajić, koji poslednjih 15 godina živi u Bostonu, dobio je informaciju o početku rada Regionalnog centra za talente, poželeo da se, na neki način, oduži svom gradu i svom Banatu, i odlučio da sopstvenu bogatu biblioteku, zajedno sa opremom svoje radne sobe - policama, ormarima, slikama i radnim stolom - pokloni Centru.
 
 
Iako 89-to godišnjak, profesor je i dalje vitalan i interesantan je sagovornik, te je poručio da biblioteku poklanja “svojim Banaćanima u svom zavičajnom Zrenjaninu, gde je stekao osnovna saznanja o životu i svetu.”
- Prateći život mojih Banaćana i aktuelnosti preko interneta, saznao sam da je formiran Regionalni centar za talente grada Zrenjanina. U mojoj biblioteci se nalaze osnovni izvori naučnih saznanja biologije, medicine, posebno o istraživanjima i saznanjima nauke o mozgu (neuro nauke). Pored te naučno-istrazivačke literature u biblioteci se nalaze bogati izvori srpske, posebno ruske i zapadnoevropske književnosti, bogat izvor istorije nacionalne i međunarodne, kao i monografije i studije o najpoznatijim muzejima sveta - kaže profesor Bajić.
 
 
Zahvalivši profesoru lično na vrednoj donaciji, sekretar Regionalnog centra za talente i koordinator projekta obnove Pupinove kuće u Zrenjaninu, Robert Sabo, rekao je da će biblioteka zauzeti svoje mesto u zgradi na Keju 2. oktobra broj 9 u Zrenjaninu, u kojoj je planirano da bude smešten Regionalni centar za talente i gde su počeli prvi radovi na sanaciji objekta.
 
 
 
On navodi da je, zahvaljujući sredstvima iz projekta “Zajednici zajedno” počela obnova krovne konstrukcije čitavog objekta, koji zauzima površinu od oko 400 kvadratnih metara. To podrazumeva kompletnu zamenu crepa i obnovu drvenih delova krova.
- Simbolično, ovo predstavlja prvu fazu obnove Pupinove kuće koja će, nadamo se uskoro, postati sedište Regionalnog centra za talente. Kuća se nalazi pod zaštitom i prilikom izrade projekta obnove prvo smo zatražili mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ideja je da objekat ima turističko-edukativni karakter, odnosno da na oko stotinu kvadrata bude smeštena spomen-soba Mihajla Pupina, manja suvenirnica, multimedijalna sala, sadržaji koje će koristiti Regionalni centar za talente, ali i druga udruženja koja se bave promocijom nauke. Očekujemo da ova kuća bude i nezaobilazna lokacija đačkih ekskurzija kojih je sve više u našem gradu u poslednje vreme - objašnjava Sabo i dodaje da su za obnovu čitavog objekta i njegovo privođenje nameni potrebna značajna sredstva, jer decenijama u njega ništa nije ulagano, ali da očekuje da novac bude obezbeđen iz različitih izvora i to onako kako je planirano da se i čitava priča zaokruži - po fazama.
 
 
 
Mihajlo Pupin, rođen u obližnjem Idvoru, proglašen je 1928. godine za počasnog građanina Velikog Bečkereka - Zrenjanina. Ovde je kupio i kuću, koju je koristio njegov sestrić Mihajlo Olćan. Država je 1948. konfiskovala kuću, a u katastru je i danas veliki naučnik ubeležen kao njen vlasnik. Obnovom Pupinove kuće i otvaranjem Regionalnog centra za talente u njoj, Zrenjanin bi se simbolično odužio Mihajlu Pupinu koji je, nakon što je stekao slavu, na razne načine pomagao rodnom kraju. U našem gradu Pupinu su podignute dve spomen-biste i jedna spomen-ploča, a njegovo ime poneli su Tehnički fakultet i jedna od centralnih gradskih ulica.