Veče sećanja na Duška Trifunovića i njegov boravak u Zrenjaninu

U okviru “Programa sećanja” manifestacije “Korzo Fest”, sinoć je u Zrenjaninu, na platou ispred Gradske narodne biblioteke, priređen omaž Dušku Trifunoviću, poznatom književniku, pesniku, televizijskom stvaraocu. Neposredan povod za ovo veče bilo je obeležavanje desete godišnjice od njegove smrti, a posredan njegov boravak u Zrenjaninu, čiji je stanovnik bio u jednom vremenskom periodu. Sećanja na Trifunovića evocirali su Pero Zubac, pesnik, Milan Gutić, privrednik, takođe tesno vezani za Zrenjanin i Branko Pražić, muzičar, a domaćin večeri bio je direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” Milan Bjelogrlić. S obzirom da je Grad Zrenjanin organizator manifestacije “Korzo Fest”, brojnoj publici se obratio se i učesnike večeri pozdravio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić.

 

 

Duško Trifunović (1933-2006.) važi za “najpevanijeg” pesnika sa ovih prostora, čije su stihove u svoje velike muzičke hitove pretočili Indeksi, Bijelo Dugme, Teška industrija, Zdravko Čolić, Seid Memić Vajta, Neda Ukraden, Arsen Dedić, Željko Joksimović... Smatra se zaslužnim za kreiranje nečega što je kasnije nazvano sarajevska rokenrol škola, a ukupno je komponovano i snimljeno više od 300 njegovih pesama. Bio je plodan stvaralac koji je napisao dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, pisao je i pesme za decu i učestvovao u kreiranju brojnih televizijskih sadržaja. Za svoju poeziju osvojio je mnoge nagrade među kojima su “Brankova nagrada”, “Šestoaprilska nagrada grada Srajeva”, “Nagrada Zmajevih dečijih igara”.

 

 

 

Ratni vihor u Sarajevu doveo je 1992. godine Trifunovića upravo u Zrenjanin, gde mu gostoprimstvo i pažnju ukazuje, između ostalih, i Milan Gutić, privrednik, jedan od učesnika sinoćnje večeri sećanja. Trifunović se potom preseljava u Novi Sad, u kom boravi do smrti, 2006. godine. Po sopstvenoj želji, sahranjen je na brdu Čerat u Sremskim Karlovcima.

Nadahnuto je o Trifunoviću govorio još jedan naš veliki stvaralac, Pero Zubac, čiji su pojedini stihovi, poput “Mostarskih kiša”, ušli u sve pesničke antologije. Zubac je prve pesničke korake načinio upravo u Zrenjaninu, za koji ga vezuju mladost i gimnazijski dani. Vezu Trifunovićeve poezije i muzike dočarao je sinoć gitarista Branko Pražić, jedan od vodećih novosadskih muzičara iz sedamdesetih godina, vođa tada popularnog sastava “Cvrčak i mravi”. 

 

 

 

“Program sećanja” Korzo Festa ove godine je pokrenut upravo da bi se zrenjaninska publika podsetila nekih od značajnih stvaralaca u različitim oblastima, na različite načine povezanih sa Zrenjaninom, kao i pojedinih događaja iz prošlosti grada. Veče posvećeno Dušku Trifunoviću u potpunosti je opravdalo zamisao organizatora, ali i posetilaca, jer se ispred biblioteke tražilo mesto više, a mnogi su ovaj događaj ispratili na nogama.