Zasedanje Skupštine grada - izabrani Gradsko veće, zamenica predsednika Skupštine i 6 novih direktora

18.10 časova
Nakon pauze, dnevni red je još jednom dopunjen zaključkom sa čak 62 tačke, od kojih se velika većina ticala personalnih promena u sastavima gotovo svih upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima i ustanovama Grada Zrenjanina i u sastavu Gradske izborne komisije, koja je pretrpela jednu personalnu izmenu. Utvrđivanje novog dnevnog reda od 140 tačaka potrajalo je čitav sat, pa se o tim tačkama počelo raspravljati oko 17.30 časova.
 
 
 
Odbornici su usvojili Predlog odluke o odobrenju zasnivanja založnog prava - hipoteke na neizgrađenom građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada Zrenjanina, u korist "Erste" banke Novi Sad, na ime obezbeđivanja potraživanja na odobreni kredit "Synertech" doo za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, a shodno obavezi koju je JKP “Vodovod i kanalizacija” preuzelo u sadržini tačke Ugovora o javnoj nabavci usluge prešišćavanja pitke vode za Grad Zrenjanin.
 
Većinom glasova usvojen je i predlog Zaključka o izmeni Zaključka o pokretanju Inicijative za realizaciju projekta JPP - Zamena sistema javnog osvetljenja grada Zrenjanina, kojim se zadužuje JP “Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina” da preduzme sve pravne i faktičke radnje u cilju realizacije inicijative i sprovođenja projekta. 
 
Došlo je i do smene na čelu šest javnih preduzeća i ustanova Grada Zrenjanina. Skupština grada razrešila je direktore JP “Gradska stambena agencija”, JP “Turistički centar Grada Zrenjanina”, JP “Radio Zrenjanin”, Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, Narodnog muzeja Zrenjanin i “Apoteke Zrenjanin”.
 
Umesto Lasla Fuksa, novi vršilac dužnosti direktora JP “Gradska stambena agencija” je Radiša Dupljanović. Na čelo "Turističkog centra grada Zrenjanina" umesto Dragana Vuleševića postavljen je Zoran Ljubotina.
 
Do promene je došlo i u dve gradske ustanove kulture - u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”, umesto Ivane Kukolj Solarov, vršilac dužnosti direktora je  Ivan Francuski, a u Narodnom muzeju umesto Vidaka Vukovića postavljena je na mesto vd direktora Jelena Gvozdenac Martinov.
 
Vršilac dužnosti direktora “Apoteke Zrenjanin”, umesto Srđana Nikolića, biće Milan Miljuš. Skupština je razrešila i dosadašnjeg vršioca dužnosti preduzeća koje je prestalo da obavlja svoju funkciju, “Radio Zrenjanina”, Ivana Francuskog.
 
 
15.45 časova
Tokom prethodnog dela sednice, odbornici su prihvatili izmene plana i programa rada ili finansijskog plana direktnih i indirektnih budžetskih korisnika. Te odluke proizašle su iz Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2016. godinu - Rebalans I.
 
Usvojen je i Predlog Zaključka o usvajanju Izveštaja istraživanja tržišta Javno-privatnog partnerstva Projekta izgradnja i upravljanje uređajem za prečišćavanje otpadnih voda teritorije grada Zrenjanina. Skupština je većinom glasova usvojila predloge odluke o izmenama i dopunama Odluke o promeni osnivačkog akta ili Odluke o osnivanju javnih gradskih preduzeća.
 
Predsednik Skupštine Oliver Mitrović je u 15.45 časova proglasio još jednu pauzu, a pred odbornicima je ostalo još petnaestak tačaka dnevnog reda, mahom odlučivanja o kadrovskim rešenjima u školskim odborima. Nastavak sednice očekuje se posle 16 časova.
 
 
14.15 časova
Većinom glasova prisutnih odbornika, sa 46 za i 14 protiv, Ljuba Travica izabrana je za zamenicu predsednika Skupštine grada i pročitala je tekst svečane izjave.
 
 
Skupština je potom nastavila rad po predloženom dnevnom redu, na kom se našao Predlog odluke o Gradskoj upravi Zrenjanin. Načelnica uprave Jasmina Malinić, obrazlažući predlog odluke, rekla je da je opredeljenje za odluku bilo da Gradska uprava funkcioniše kao jedinstveni organ, kao i da se nova orgnizacija prilagodi novim zakonskim odredbama i rešenjima. Prema tom predlogu, u Gradskoj upravi obrazuje se 12 organizacionih jedinica, na čijem čelu neće biti funkcioneri, već zaposleni radnici Gradske uprave, i oni ne moraju imati zamenike.

Odbornici su većinom glasova usvojili Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2016. godinu - Rebalans I, a Skupština grada trenutno razmatra predloge odluke o izmenama i dopunama Odluke o promeni osnivačkog akta ili Odluke o osnivanju javnih gradskih preduzeća, kojima se pristupilo zbog usklađivanja pojedinih odredbi sa novim Zakonom o javnim preduzećima, u pravnom i normativno-tehničkom smislu.
 
 
12.30 časova
Mandati odbornika Skupštine grada potvrđeni su Bosiljki Božić (SNS) i Kristini Vidrač  (SVM), koji su potom pročitali tekst svečane izjave. Oni su na mesto odbornika izabrani umesto novih članova Gradskog veća, Dragomira Radovanca i Jožefa Stojka.
 
Skupština grada dopunila je Dnevni red zaključkom kojim je predložen izbor zamenika predsednika Skupštine grada. Kao jedini kandidat za tu funkciju predložena je Ljuba Travica, po struci profesor sociologije i filozofije, trenutno zamenica predsednice odborničke grupe SNS, izabrana sa liste “Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje”.
 
S obzirom da se i o zameniku predsednika Skupštine grada odlučuje tajnim glasanjem, u toku je pauza za pripremu postupka glasanja. 
 
 
11.50 časova
Skupština grada je, nakon tajnog glasanja, većinom glasova izabrala novo Gradsko veće grada Zrenjanina, predloženo od strane gradonačelnika Čedomira Janjića. Glasalo je 60 odbornika, za izbor predloženih članova bilo je 47 odbornika, dok je protiv glasalo 13.
 
Pošto su u to telo izabrani kao odbornici Skupštine grada, Dragomiru Radovancu (SNS) i Stojko Jožefu (SVM) prestao je mandat odbornika. U toku je pauza, nakon koje će biti potvrđeni mandati novim odbornicima.
 
 
11.00 časova
Odbornici Skupštine grada, na početku današnjeg 3. zasedanja u novom sazivu, većinom glasova prihvatili su predlog Rešenja o prestanku mandata odbornice Skupštine grada Gordane Kozlovački, članice Demokratske stranke. Ona je podnela ostavku na mesto odbornice na sopstveni zahtev, a sa liste DS na njeno mesto izabran je Miroslav Kalanj, koji je potom pročitao tekst svečane izjave.
 
Sa dnevnog reda skinut je izbor zamenika gradonačelnika, a gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potom je predložio sastav novog Gradskog veća, o čijem će se izboru Skupština izjasniti tajnim glasanjem koje je u toku.
 
 
Gradonačelnik je predložio devet članova Gradskog veća, od kojih su četvorica bili članovi tog tela i u prethodnom sazivu Skupštine grada: Dragomir Radovanac (SNS), Slaviša Vlačić (SNS), Dragan Vujović (nestranačka ličnost) i Jožef Stojko (SVM). Za članove Gradskog veća predloženi su još Radovan Višekruna (PUPS), Đorđe Janku (SPDS), dr Mile Kovačević (SNS), Pero Pilipović (nestranačka ličnost) i Aleksandar Jevđić (SPO).  
 
Dnevni red današnjeg zasedanja obuhvata 76 tačaka, ali nije isključeno da tokom sednice bude dopunjen još nekim tačkama.