Zrenjaninsko porodilište dobilo aparat za proveru sluha kod beba

Posetom Opštoj bolnici "Đorđe Joanović" u Zrenjaninu danas je nastavljena humanitarna akcija "Blic fondacije" - "Srce za decu", čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a medijski partner je Radio televizija Srbije.
 
Odseku neonatologije je uručen 46-ti skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba u okviru ove akcije, tako da će od danas svakoj bebi koja se rodi u zrenjaninskom porodilištu biti proveren sluh. Zrenjanin se pridružio mestima širom Srbije čija su porodilišta tokom prethodna tri meseca dobila te aparate.
 
 
Šefu Neonatološkog odseka dr Mariji Velisavljev i direktorki Opšte bolnice "Đorđe Joanović" dr Gordani Kozlovački, donaciju su uručili voditeljka emisije "Slagalica" Radio televizije Srbije, Kristina Radenković i direktor izdavaštva u kompaniji "Ringier Axel Springer", Sreten Radović, koji je tim povom istakao da "plemenitost i efekat ove akcije nisu jednokratni, već budućim generacijama omogućuju da na jedan sigurniji način započnu život i ako imaju problem, da se što pre suoče sa istim".
 
U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike su frapantne i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.
 
 
Šef Neonatološkog odseka dr Marija Velisavljev, se zahvalila na donaciji i istakla da se u zrenjaninskom porodilištu godišnje rodi oko 1.500 beba, a da, prema statističkim podacima, 1-3 bebe od 1000 rođenih ima problem sa sluhom.
"Skriningom sluha otkrivamo da li beba čuje pre pojave prvih simptoma, što omogućava pravovremenu rehabilitaciju sluha i rehabilitaciju govora, normalan emocionalni i socijalni razvoj deteta. Neophodno je otkriti da li dete čuje do 3. meseca, a lečenje započeti do 6. meseca života. Skrining sluha kod novorođenčeta pomoću aparata može se raditi od drugog dana života. Pregled je jednostavan, bezbolan, traje kratko, izvodi se dok beba spava u tihom okruženju. Bebi se stavljaju male meke slušalice u uši i kao odgovor na tihi ton dobija se otoakustička emisija. To je uredan nalaz. Ako se ustanovi da beba ne čuje, pregled se ponavlja za 3-6 nedelja.Ova akcija Blic fondacije je od izuzetnog značaja i mi se zahvaljujemo na donaciji aparata za skrining sluha u ime svih beba, njihovih roditelja i osoblja porodilišta.", navela je dr Velisavljev.
 
 
Posetom zrenjaninskom porodilištu, poznato televizijsko lice, Kristina Radenković zahvalila se svima koji su podržali akciju "Srce za decu" i izjavila: "Nedavno sam postala mama i znam koliko roditelji imaju dilema i pitanja, kada je reč o zdravlju njihove dece. Mi sve naše nedoumice rešavamo kod lekara, ali za savet pitamo i neke iskusnije roditelje. Danas znam koliko je važno da tih roditeljskih nedomica bude sve manje i zato sam ponosna što sam deo velike nacionalne humanitarne akcije Blic-a i RTS-a, kojom ćemo svim roditeljima u Srbiji pomoći da saznaju da li njihova deca čuju. Važno je da se problemi sa sluhom otkriju što ranije i da se na vreme krene sa lečenjem mališana. Zahvaljujući uspehu RTS- ovog Teletona, prikupljen je novac za opremanje svih 56 porodilišta u Srbiji sa aparatima za skrining sluha. Ja nisam imala tu sreću da se sluh mog deteta proveri odmah po rođenju i zato mi je drago što drugi roditelji neće više imati tu nedoumicu. Želim svim roditeljima da izlaze iz porodilišta sa lepim vestima."
 
 
Opremanjem svih porodilišta u Srbiji aparatima za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novoroenčadi Srbija će se pridružiti državama koje već sprovode rani skrininig sluha. Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rodjenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruža mogućnost da se određeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj deteta.
 
S druge strane, zdravstveni sistem, ali i društvo u celini, dobijaju manji broj dece i njihovih porodica koje tokom života imaju razvojne probleme zbog kasnog otkrivanja nagluvosti i gluvoće.