31. ''Dani piva'' mogu da počnu

Trideset prvo izdanje manifestacije “Dani piva” u Zrenjaninu počinje sutra i traje do nedelje, 28. avgusta, uz učešće brojnih popularnih izvođača i nizom pratećih programa na već prepoznatljivim gradskim lokacijama. S obzirom da “Dani piva” traju dan duže nego što je bio slučaj poslednjih godina, organizatori očekuju rekordan broj gostiju, odnosno da će biti premašena prošlogodišnja cifra od blizu pola miliona posetilaca.
 
 
Povodom početka manifestacije javnosti su se danas obratili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, direktor Turističkog centra Zrenjanina Zoran Ljubotina, PR manifestacije Jadranka Janković Nešić, frontmen grupe “Galija” Nenad Milosavljević, kao i Aleksandar Farkaš, organizator manifestacije “Zlatni kotlić”, koja ove godine ima posebnu fizionomiju. 
Gradonačelnik Janjić podsetio je da su prošlogodišnji “Dani piva” bili izuzetno uspešni i rekordno posećeni, a da ovogodišnji treba da budu još bolji, te su i program i organizacija tako koncipirani.
- Manifestacija traje dan duže, a Zrenjaninci su se i u prethodnom periodu pokazali i dokazali kao uspešni i dobri domaćini, i siguran sam da će tako biti i ove godine. Nadam se da će i vreme poslužiti i da će u naš grad doći mnogo gostiju, koje očekuju odlični programi i kojima Zrenjanin ima šta da ponudi i pokaže tokom “Dana piva”.
 
 
Gradonačelnik je nagovestio i da će “Dani piva” proteći uz pojačano obezbeđenje i kontrolu posetilaca, što je u interesu svih koji će prisustvovati manifestaciji. On je zamolio sve posetioce i goste manifestacije da imaju razumevanja za eventualne dodatne kontrole.
- Razni događaji su nas naterali da povećamo nivo bezbednosti same manifestacije i molimo sve naše goste, sve naše sugrađane da budu, pre svega, strpljivi i odgovore svim zahtevima i obezbeđenja i policije, jer to je sve u zajedničkom interesu - rekao je Janjić.
 
Nenad Milosavljević, popularni “Neša Galija”, rekao je da će grupa sutra u Zrenjaninu održati rođendanski koncert, s obzirom da obeležava 40 godina postojanja i rada. Tom jubileju biće prilagođen i repertoar, a samu manifestaciju “Dani piva “on je pohvalio i ocenio kao posebnu, jer je odlikuje širok spektar umetničkih programa, vidova i formi stvaralaštva.
- Drago mi je što je to sve dostupno narodu i što ovaj festival ima i tu hrabrost i posebnost da ponudi, na primer, i koncert filharmonije. Koncept festivala je takav da ga čini dosta različitim od svih ostalih festivala koji su usko usmereni u jednom pravcu. Živimo u zemlji koja ima prilično  problema s kulturološkim vrednostima i ovo je sigurno jedan od sjajnih poteza za koje bih voleo da traju stalno - istakao je frontmen “Galije”.
 
 
Aleksandar Farkaš najavio je održavanje tradiconalnog “Zlatnog kotlića” - Memorijala “Đula Farkaš” u kuvanju riblje čorbe, za sutra, od 17 časova, na Trgu slobode ispred hotela “Vojvodina”. Kao posebnog gosta, Farkaš je najavio olimpijskog šampiona u rvanju Davora Štefaneka, kog će imati priliku da u tom terminu pozdrave i svi Zrenjaninci. 
- Ono što je novina jeste zajednička organizacija s etno-festivalom “Banatske vredne ruke”, a novina je i što ćemo kuvati kazan zapremine 1000 litara, koji smo obezbedili zahvaljujući Ribarskom gazdinstvu “Ečka” - kazao je Farkaš.  
 
Direktor JP “Turistički centar grada Zrenjanina” Zoran Ljubotina predstavio je lokacije i programe manifestacije “Dani piva”, uz konstataciju da je prethodne godine “lestvica manifestacije visoko podignuta” i da to obavezuje sve organizatore 31. “Dana piva”. Programi će, kako je naveo, biti organizovani na više od 15 lokacija, a po prvi put i na nekim novim - u “Aviv Parku”, na Peskari, u Stajićevu...
 
 
Trg slobode - Zdravko Čolić, filharmonija, Crvena jabuka i Saša Kovačević
 
Centralni muzički događaj 31. "Dana piva" biće, svakako, nastup jedne od najvećih jugoslovenskih i regionalnih muzičkih zvezda, Zdravka Čolića, u petak, 26. avgusta, u 22 časa. Organizatori najavljuju još tri velika koncerta na glavnom gradskom trgu, a kao i prethodne godine, ponovo će “uvodni” koncert održati Zrenjaninska filharmonija, u četvrtak, 25. avgusta. Dan posle Zdravka Čolića nastupiće Saša Kovačević, a u nedelju, 28. avgusta, “Dane piva” zatvara “Crvena jabuka”. Koncert filharmonije počinje u 21 čas, a svi ostali u 22 časa.
 
Žitni trg - dvanaest koncerata, pivski i ugostiteljski štandovi, takmičenje u ispijanju piva
 
Šest festivalskih večeri na Žitnom trgu donosi dvanaest muzičkih nastupa, a izvođači će nastupati u terminima od 21 i 23 časa. Nakon svečanog otvaranja “Dana piva” i vatrometa, sutra uveče će nastupiti grupa "Galija", a nakon nje KVIN tribjut bend. U sredu, 24. avgusta, koncerte će održati Dejan Cukić i Del Arno bend, u četvrtak Ortodoks Kelts i Hipnotized, u petak Elvis Dži Kurtović i AC/DC tribjut bend.
Subota je rezervisana za nastupe Sanje Ilića i grupe “Balkanika”, kao i grupe “Salsa i Punto”, dok manifestaciju u nedelju zatvaraju Električni orgazam i Bili Ajdol tribjut bend.
Na festivalskoj bini, počev od srede, pre prvog koncerta održaće se kvalifikacije takmičenja u brzom ispijanju piva u obe konkurencije, muškoj i ženskoj, dok je finale takmičenja u subotu, 27. avgusta.
 
Gradska bašta - četiri stand-up komedije i duo “Super Nova”
 
Programi u intimnoj atmosferi Gradske bašte ove godine se, po koncepciji, nešto razlikuju od prethodnih, jer će posetioci tog prostora imati priliku da vide četiri jednosatne stand-up komedije naših poznatih autora, nakon kojih će nastupati duo “Super Nova”, izborom iz repertoara džez, filmske i klasične muzike.
Sutra uveče (utorak, 20 časova) nastupiće Neša Bridžis, u sredu, 24. avgusta, u istom terminu Aleksandar Perišić i Ivan Nikolić, a u četvrtak, 25. avgusta, Nikola Silić i Ana Zlatanović. U subotu, 27. avgusta, publici će se predstaviti Raša Nestorović i Nenad Stefanovski.
Organizatori saopštavaju da će se, u slučaju lošeg vremena, predstave odigrati u Baroknoj sali Gradske kuće.
 
Prateći programi - sportski, dečji, folklorni, etno, INOKOP...  
 
Tradicionalno, prateći programi “Dana piva” i ove godine biće međunarodni festival folklora “Lala” (Trg dr Zorana Đinđića), međunarodni sajam inovacija, kooperacija i preduzetništva INOKOP (Hala sportova “Medison”), etno festival “Banatske vredne ruke” (Trg slobode), Memorijal “Đula Farkaš”, takmičenje u kuvanju riblje čorbe (Trg slobode), lunapark na parkingu “Prevlaka”, dečji program u Gimnazijskoj ulici, sportski programi (Trg slobode, gradsko jezero, Peskara), GOMEKS Prodajna izložba proizvoda iz domaće radinosti (plato ispred Centralne apoteke) i drugi.
 
Aviv Park - dečji programi i koncert Goce Tržan
 
U manifestaciju “Dani piva” uključio se i Aviv Park koji će u sredu, 24. avgusta, u 20 časova, organizovati koncert pevačice Goce Tržan. U četvrtak je predviđen poseban dečji program (od 17-20 časova), u petak i subotu od 19 časova je koncert “Pinkovih zvezdica”, a u nedelju, od 17-21 časova, održaće se Aviv plesno takmičenje, plesne animacije i radionice za sve prisutne.
 
Informacije i kompletan program 31. “Dana piva” na zvaničnom sajtu manifestacije.