Antologijski model automobila Ford-T u Zrenjaninu

Zrenjaninci će naredne srede, 7. septembra, imati jedinstvenu priliku da na Trgu slobode vide automobil Ford-T koji je ocenjen kao najuticajniji automobil 20. veka, bio prvo komercijalno vozilo za masovno tržište sklapano na proizvodnoj traci i automobil koji je “postavio Ameriku i svet na točkove”.
 
Ford-T stiže u Zrenjanin zahvaljujući saradnji grada Zrenjanina, Istorijskog arhiva grada Zrenjanina i grada Mako u Mađarskoj, u čijem je muzeju vozilo izloženo. Ono što povezuje Fordovo vozilo i Mako jeste konstruktor Forda-T Jožef Galamb, rođen u tom gradu 1881. godine, a potom s diplomom Peštanskog tehničkog univerziteta otišao u Ameriku i postao najbliži saradnik Henrija Forda i njegov vodeći inženjer. Preminuo je u Detroitu, 1955. godine.
 
 
Ford-T izložen u muzeju u Maku
 
Prvi Ford-T sišao je sa proizvodne trake 27. septembra 1908. godine, kada je Henri Ford najavio masovnu proizvodnju “vozila koje će biti dostupno svakom, dovoljno veliko za porodicu, ali i za pojedinca, da brine o njemu i održava ga, a ono će biti izrađeno od najboljih materijala i praviće ga najbolji radnici”. Proizvodnja ovog modela trajala je punih dvadeset godina, tokom kojih je proizvedeno oko 15,5 miliona primeraka.
 
Ford-T biće izložen 7. septembra na Trgu slobode od prepodnevnih do večernjih sati, kada je predviđena i kratka vožnja centrom Zrenjanina, uz prisustvo gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i gradonačelnice Maka Eve Eržebet Farkaš.
 
Grad Mako ima još jednog istaknutog sugrađanina, čijim je imenom nazvano najpoznatije američko priznanje u oblasti novinarstva, književnosti i komponovanja muzike - Pulicerova nagrada. Jožef Pulicer (Mako, 1847 - Čarlston, USA, 1911), novinar i izdavač, ustanovio je nagradu i nakon smrti sav svoj imetak zaveštao Univerzitetu Kolumbija. Prva Pulicerova nagrada dodeljena je 1917. godine i od tada se tradicionalno dodeljuje svakog aprila.  
 
Predstavljanje dve najpoznatije ličnosti tog mađarskog grada organizovano je kao deo uspostavljanja bliže saradnje Zrenjanina i Maka, o čemu će biti više reči naredne srede. Osim javnog predstavljanja modela Forda-T, predviđeno je i otvaranje prigodne izložbe u Izložbenom salonu Istorijskog arhiva (19 časova), a svemu će prethoditi prijem gradonačelnice Maka u zrenjaninskoj Gradskoj kući.