Belo Blato - Svetkovina zajedništva i postojanosti

Proteklog vikenda Beloblaćanke i Beloblaćani su zajedno sa svojim prijateljima i mnogobrojnim gostima, među kojima su bili i čelnici Grada Zrenjanina, obeležili sto pedeset godina od naseljavanja sela, 

 

 

U tri dana , od petka do nedelje, raznovrsnim programskim sadržajima proslavljen je ovaj jubilej. 

Prvog dana, tačnije prve večeri, program je sadržajno bio prilagođen mlađima , tako da su organizovane dve“ svirke- žurke“ pod otvorenim nebom, takođe i turnir u fudbalu za mlađi uzrast. U subotu je viđen izuzetno bogat i raznovrstan kulturno-umetnički program, organizovane su i tematske izložbe s naglaskom na privrednu aktivnost i etno nasleđe  ovog mesta, a nakon završetka tih interesantnih aktivnosti upriličen je i ručak za sve meštanke i meštane, naravno i njihove goste. 

 

 

Nedelja je bila posvećena otvaranju spomen kompleksa, prostora skulptura, koje su nastale kao rezultat sećanja i htenja da se sačuvaju sve uspomene na stvaranje ovog neobičnog sela.

U prisustvu mnogobrojnih gostiju održan je “ulični performans“ koji je vizuelno i narativno prikazao dolazak preteča, onih koji su formirali ovo selo. To su bili Nemci, Bugari, Slovaci i Mađari, a u potonjem vremenu pristizali su i svi ostali, stvorivši jednu vrlo specifičnu zajednicu. 

 

 

U završnom delu tog prikaza predsednik Saveta mesne zajednice, Miroslav Markuš podsetio je prisutne na značaj zajedništva, a simboličnim presecanjem crvene vrpce  načelnik Srednjobanatskog okruga Dušan Šijan proglasio je taj prostor otvorenim, dok su   sveštenici beloblatskih crkava osveštali skulpture; Zuzanu, Šanjiku i Danča. 

 

 

- Jedna lepa priča koja traje i dalje bez obzira na sve izazove ovog vremena. Verujući da će beloblatske  generacije koje dolaze nastaviti stopama svojih predaka, šaljemo jasnu i nedvosmislenu poruku svima; svet je jedan i nedeljiv, mi smo postojani i ne delimo se - poručio je Milan Nedeljkov, direktor beloblatske osnovne škole.