Festival rumunskog folklora u Ečki

"Veliki festival folklora Rumuna iz Srbije - Vojvodine" je otvoren sinoć u Kaštelu "Ečka" a tokom dva dana, koliko festival traje, nastupiće više od hiljadu učesnika.

 

 

Svečanom otvaranju prisustvovali su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Danijel Petrović i članovi tog tela, predstavnici ambasade Rumunije u Beogradu, kao i episkopije rumunske pravoslavne crkve i drugi, brojni gosti.

 

 

Gradonačelnik Janjić je izrazio zadovoljstvo što se na teritoriji našeg grada ponovo organizuje tako značajna manifestacija. 

Govoreći o značaju, gradonačelnik je podsetio na činjenicu da se festival ove godine održava 56. put i da je reč najznačajnijoj i najmasovnijoj manifestaciji Rumuna.

To je, kako je naveo, najlepši način negovanja tradicije i kulture i očuvanja identiteta jedne nacionalne zajednice.

 

 

On je rekao i da je podrška Grada Zrenjanina još jedan od dokaza namere da se, kao što je to činjeno i do sada, neguju izuzetno dobri međunacionalni odnosi. 

Organizator je Nacionalni savet ruunske nacionalne manjine KUD “Štefan Štefu” iz Ečke, a kako je predviđeno nakon dva dana revijalnog programa, sledi još jedan dan festivala koji će sredinomseptembra biti održan u Torku.