Ispraćaj u Rio za paraolimpijce Perlića i Šuranjija

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić priredio je danas u Gradskoj kući ispraćaj za članove Paraolimpijskog tima Srbije - stonotenisera Gorana Perlića i strelca Lasla Šuranjija, koji putuju u Rio de Žaneiro, na Paraolimpijske igre od 7-18. septembra. Prijemu su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Simo Salapura i predsednik Streljačkog kluba za osobe s invaliditetom “Olimp” iz Zrenjanina Zoran Šipka.
 
 
Zrenjaninac Goran Perlić i Novobečejac Laslo Šuranji ispunili su visoke norme i biće deo srpske ekspedicije u Riju koja na ovoj paraolimpijadi broji 16 takmičara u četiri sporta - atletici, dizanju tegova, streljaštvu i stonom tenisu. Na prethodnoj Paraolimpijadi u Londonu, 2012. godine, 13 naših takmičara vratilo se sa pet osvojenih medalja. Taj uspeh, kao i nedavni nastup reprezentativaca Srbije na Olimpijskim igrama, obavezuje i paraolimpijce da u Brazilu na najbolji način predstave svoju zemlju i opravdaju svoj plasman na to veliko takmičenje.
 
Perlić je iskoristio priliku i da se zahvali Gradu Zrenjaninu i Sportskom savezu grada na dugogodišnjoj podršci, bez koje ne bi ni došao u priliku da se takmiči na Paraolimpijadi u Riju.
- Prvi put učestvujem na igrama i sigurno neće biti lako. Ne mogu da obećam medalju, ali očekujem da pružim neki svoj maksimum i daću sve od sebe da tako i bude, da u najboljem svetlu predstavim grad Zrenjanin i našu zemlju. Stoni tenis je jedan od najpopularnijih sportova među osobama s invaliditetom, tako da je konkurencija jako velika, pogotovu u Aziji. Uslovi koje smo imali za pripreme bili su dobri, a pripreme smo realizovali u nekoliko zemalja u Evropi - kaže naš stonoteniser.
 
 
Učešće 16 naših paraolimpijaca u Riju Perlić ocenjuje kao rezulat većeg ulaganja naše zemlje u sport kod osoba s invaliditetom, koji sada okuplja više takmičara nego ranije, ali da je to neki trend prisutan i u svetu, tako da je teže doći i do odličja na značajnim takmičenjima.
 
Laslo Šuranji je bio učesnik Paraolimpijade u Londonu, a u Rio odlazi kao kao evropski šampion i rekorder u disciplini vazdušna puška. Zrenjanin je grad poznat, između ostalog, i po brojnim kvalitetnim strelcima među osobama s invaliditetom, tako da je Šuranji deo priprema za Paraolimpijske igre realizovao upravo u našem gradu.
- Imali smo sve što nam je bilo neophodno za pripreme, s obzirom da streljaštvo spada među skuplje sportove, maksimalno smo spremni za takmičenje i nadamo se nekom lepom rezultatu i uspehu. Konkurencija u ovom sportu u svetu je velika, a kako se puno susrećemo na takmičenjima, dobro se poznajemo i poznate su nam pojedinačne mogućnosti - ističe Šuranji.
 
 
Gradonačelnik Janjić podsetio je prisutne da su naši rvači put Rija krenuli upravo iz Zrenjanina i da su se vratili sa olimpijskim zlatom.
- Čast mi je što danas imam priliku da ispratim i naše paraolimpijce i nadam se da će i ovoga puta biti slično i da će se i oni vratiti s odličjem. Zrenjaninci imaju tu privilegiju da imaju sjajne sportiste sa invaliditetom, i stonotenisere i strelce i takmičare u drugim sportovima i naravno da im grad pomaže u bavljenju sportom i to će činiti i ubuduće.
 
 
U tom svetlu, Janjić je pomenuo i realizaciju projekta izgradnje Paraolimpijskog centra u Zrenjaninu, prvog takve vrste u Srbiji.
- Grad Zrenjanin uradio je taj projekat i zajedno s Ministarstvom omladine i sporta i Pokrajinskim sekretarijatom za sport pokušaćemo da ga realizujemo. Projekat je od nacionalnog značaja i sredstva za njegovu realizaciju trebalo bi da se obezbede iz fondova prekogranične saradnje, s partnerima iz Mađarske. Mislimo da bi to bila sjajna vest, i za nas u Zrenjaninu, a siguran sam, i za sve sportiste kojima su potrebni drugačiji uslovi za pripreme - objasnio je zrenjaninski gradonačelnik.