Međunarodni festival ''Lala'' po 14. put u Zrenjaninu

Na platou ispred Vojvođanske banke sinoć je otvoren 14. Međunarodni festival folklora Lala, koji se tradicionalno održava u sklopu “Dana piva”.
 
 
Festival je svečano otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić istakavši da je kultura, a posebno folklor jedan od najlepših načina komunikacije među narodima. 
 
- Drago mi je što smo u prilici da ugostimo folklorne ansamble iz inostranstva, ali i da predstavimo naše domaćine, KUD “Pionir”. Ovakvi događaji ne samo što pružaju priliku da se prikažu različiti običaji i tradicija, već je to prilika i za nova upoznavanja i proširenje saradnje ne samo na polju kulture, već i privrede i drugih oblasti - kazao je Radišić. 
 
 
Predsednik KUD “Pionir” Radovan Moldovan rekao je da se “Lala” održava kako bi deca koja putuju po mnogim gradovima Evrope upoznala svoje vršnjake i pruže im priliku da vide naš grad.
- To je prilika da upoznaju ne samo grad, već i naš mentalitet, da vide kako ovde radimo i kako nastojimo da očuvamo kulturu, tradiciju i sve što je vezano za naše podneblje - kazao je on.
 
 
Moldovan je rekao da su gosti ovogodišnjeg festivala došli iz Ruske Federacije,  Rumunije, Ukrajine, Bugarske, Slovenije i naravno Srbije.
- Nadamo se da će oni biti zadovoljni ovde, kao što mi jesmo kada odemo kod njih. Trudimo se da dovedemo stare, ali i nove grupe, kako bi se uspostavili novi kontakti. Svako će ovde doneti deo svog folklora, a to nam je i cilj, Da njima pokažemo našu, a oni nama njihovu tradiciju - istakao je Moildovan i naveo da kada bi postojale mogućnosti učesnika bi bilo i više, iz više zemalja.
- Postojalo je interesovanje folkloraša iz Senegala, već dve godine, ali su nam daleko i ne možemo im finansijski pomoći da dođu. Takođe, zainteresovani su ansambli iz Kostarike, a pre nekoliko godina bili su nam i Meksikanci. Rumuni su nam u šali rekli da će na festival doći, ako treba i biciklima. Naš festival ima dobar ugled u svetu i to nam je veliko zadovoljstvo - kazao je Moldovan.
 
Nastupi u sklopu Međunarodnog festivala “Lala” biće održavani do subote, 27. avgusta.