Na oglednim poljima PSS održan "Dan polja jesenjih kultura"

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prisustvovao je danas "Danu polja jesenjih kultura" koji je na oglednim poljima kod Zlatice organizovala Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin (PSS).

Bila je toprilika da se na jednom mestu susretnu poljoprivredni proizvođači i stručnjaci iz te oblasti.

 

 

Gradonačelnik Janjić je tom prilikom istakao da Grad Zrenjanin ima izuzetno dobru saradnju sa PSS.

- Oni su naša spona sa poljoprivrednicima i pokazali smo kako ta saradnja funkcioniše i u prethodnom periodu. Novina je što smo i očekivali mnogo bolju saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivred, a sada je i imamo. Podsetiću da je pre nekoliko nedelja prva posetasekretara bila poseta našem gradu kada smo obišli pojedine parcele stradale tokom nevremena. Vrlo brzo očekujem i efekte te posete, a zajednički ćemo praviti i budžet za sledeću godinu, kako pokrajinski, tako i naš. Želja nam je da zajedničkim snagama što više pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima, kako ratarima, tako i stočarima, voćarima i ostalim - rekao je on.

Gradonačelnik je naglasio da je Zrenjanin imao nekoliko izuzetno dobrih projekata koji su se ticali pomoći poljoprivrednicima, a dokaz za to jeste da su za njih i drugi gradovi zainteresovani.

 

 

Direktorka PSS Kristina Salapura kazala je da se ogledna polja nalaze na državnom zemljištu koje je dobijeno od Komisije za licitaciju tog zemljišta i da su tu posejani sortni ogledi kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe različitih semenskih kuća.

- Prati se tehnologija proizvodnje koju proizvođačima prezentujemo na našim Danima polja - objasnila je ona.

 

 

Kako je navela, stanje useva je dobro, počelo je sazrevanje, a za desetak dana kreće i žetva suncokreta, a zatim i ostalih kultura.

- Za sada smo zadovoljni. Kada je reč o prinosima, o tome je još rano govoriti, znamo da su tokom leta česte nepogode, tako da ne možemo još sa sigurnošću nešto reći. Prinosi će biti veći u odnosu na prethodne godine, kao što je to bio slučaj sa pšenicom, ali, sačekaćemo da sve dođe u silose. Ono što su nauka i tehnologija mogle da urade je odrađeno, sada čekamo da sazri i sve oči su uprte u nebo - rekla je još Kristina Salapura.